stamenov

Обществено обсъждане за бъдещите възстановителни планове на парк Бунарджика ще се проведе на 8-ми август, организирано от администрацията на район „Централен“ – Община Пловдив. Вече е известно, че всеки, желаещ да се включи в дискусията, може да го направи като се регистрира предварително на e-meil-а на кметството на „Централен“ или на място, преди самото събитие. То ще се състои от 18:00 часа над централната алея, на гърба на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“.

Целта е до края на годината цялата подземна инфраструктура на тепето да бъде подновена и в кратки срокове то да се превърне отново в онова, което му е заложено – белият дроб на града, който всеки обича.

Срещнахме се с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, за да поговорим за самото събитие и въпросителните, изникнали покрай него. Припомняме ви, че темата за паметника Альоша няма да бъде включена в обсъждането.

-Г-н Стаменов, разкажете ни какво ще представлява общественото обсъждане и какво го предизвика?

Стартирахме процедура за избор на изпълнител за ремонта на един от най-хубавите пловдивски хълмове – Бунарджика. Общественото обсъждане се предизвика от нашето убеждение, че когато се правят такъв тип намеси в емблематични градски зони, хората предварително трябва да бъдат запознати с подробностите какво и защо се прави. Ремонтът е необходим, защото в годините назад цялата подземна инфраструктура на хълма се е компрометирала. Става въпрос за кабелите за осветление, за осветителните стълбове, които липсват, за ВиК инсталацията, прясната питейна вода, канализация, инсталация за пожарно гасене, която е задължително да бъде монтирана. Искаме да изградим трасе с постоянно улично осветление и да създадем пространства, в които постоянно ще тече електричество за различни нужди – било то за спектакли, за озвучаване, уроци на деца на открито и много други. Предвиждаме в целия хълм да има свободен интернет, както и да се монтират камери за сигурност. Това са само част от заложените в проекта възстановителни дейности, които ще последват през следващите месеци.

Общественото обсъждане се прави именно, защото ако вкараме багери и започнем работа без отдадена информация, хората ще се притеснят. Ние искаме те да са спокойни и да знаят, че тепето ще се превърне в едно от най-красивите и спокойни места за разходка, почивка и  инициативи на открито.

-Зададе се въпросът защо е нужна предварителна регистрация за общественото обсъждане?

Хората трябва да се регистрират с имената си, e-meil или телефон, за да може ако някой има въпроси или предложение на обсъждането, след него да се свържем с него и да отговорим надлежно, дали е възможно да се реализира или не. Всичко е с цел обратна връзка и организация на самото събитие. Ако някой не може да дойде на обсъждането, може да зададе въпроса си по официален път към администрацията на кметството – на e-meil-а ни или в страницата ни във facebook.

pokana

-Приет ли е вече Общия план за управление от Министерството на културата и какво е неговото становище?

Планът е приет и е в сила от миналата година. Подчертавам, че ние няма да променяме хълма, а ще го възстановим и облагородим. Където има деформирани настилки, ще бъдат пренаредени, акведуктите ще бъдат възстановени. Реално, ние само ще подновим целия парк, за да бъде безопасен, осветен и привлекателен за посещение.

Становището на МК е положително. Всички идеи, заложени в плана, са одобрени. Те отговарят на изискванията и регулациите, нужни за ремонтиране на защитена природна зона. Никой няма да си позволи да извърши нещо извън рамките на закона.

-Смятате ли да ограничите качването до върха на тепето с автомобили?

Разбира се! В Плана за управление е ясно разписано, че достъп за автомобили до хълма е забранен. Единствените изключения могат да се правят за специализирана техника, необходима за обслужване на хълма – пожарна, полиция, при специфични случаи и национални чествания.

Ограничаващият режим в момента е откъм Търговската гимназия и Техникум по дървообработване. Пешеходната алея от другата страна е затворена. Предвижда се да бъде затворен достъпът малко след ресторант „Малкия Бунарджик“ и да се сложи сгъваема антипаркинг скоба.

-Обобщаващо, по какъв начин според Вас Бунарджика е връзка между минало и бъдеще в град Пловдив?

Чрез духа, който Бунарджика носи и чрез любовта на пловдивчани към града ни.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.