Често сме чували, че България е държавата на абсурдите или Абсурдистан и истината е, че няма как да не се съглася. В много отношения, в милата ни татковина се случват неща, които няма как да си обясним, които се чудим и маем как изобщо се позволяват или как се котират. В много отношения, ние сме народ, който издига на пиедестал простотията, зрелищата, които иначе псуваме. Социалните медии, телевизиите, видео каналите, блоговете и сайтовете допринасят за тази експанзива на посредствеността, а ние я обливаме с нашият емоционален и дигитален трафик. Да, нека поговорим за тези абсурди.

През последната седмица Гинка Върбакова се превърна в най-желаната жена в България, засенчвайки всички миски и плеймейтки. Че кой не обича милионерки? Пък и нея не са я снимали от крив ъгъл. Сигурно обажданията, писмата от тайни, и не толкова, почитатели и цветята пред прага ѝ са се увеличили десеторно. Но Гинка не е глупава. Тя мъж българин няма да си хване. Все пак сме в Евро председателство. СлучаЕност? Не мислА! Жалко, защото мнозина българи с нескрит ентусиазъм и надежда създадоха безброй семинари „Намери твоята Гинка в живота“, стартъп лекции и срещи, посветени на парите и любовта, или на любовта и парите, или на парите в любовта… После разправяйте, че Зъкърбърг налагал цензура във Facebook и триел лъжливо съдържание. Колеги журналисти, време е да замълчим по този повод и да не мрънкаме като ни блокират. Между другото, блокадата взе прелом и нападна и останалите граждани. Зуки… Зуки…

Гинка от Пазарджик

Но е факт, че когато промените завладяват държавата, народът твори. Отчупва от черупката и показва своята ирония по най-креативния и забавен начин. Плеядата от карикатури залива интернет и скоро няма да спре. Защото понякога насмешката доказва по-явно и от най-сериозния протест дереджето, в което попадаш. Пък и се вижда, че от протести файда нулева. Ние скандираме, но офшорките и държавните институции не можеш ги пребори. Или както се цитира в една небезизвестна песен:

„Понеже животът е достатъчно абсурден,

а смъртта има последната дума,

винаги трябва да посрещаш финалната завеса с поклон.

Забрави за греха си – дай на публиката усмивка,

Наслаждавай ѝ се – така или иначе това е последният ти шанс.“

Но да се върнем на Гинка. И тъй като сме пловдивска медия, бързам да успокоя милите си съграждани, които четат и се чудя какво ги засяга тях Гинка и ЧЕЗ, като ние от години си протестираме пред EVN (пак безуспешно), че си имаме и майненски еквивалент. Нали не сте забравили за Анка – препъни камъка на площади? Може да имат родствени връзки. Все пак Пазарджик и Пловдив са близо едно до друго. Едната изкупува, другата стопира. Само където Гинка е явна (цитирам: Да, аз съм крайният купувач“), а Анка – тя може да е всеки един от нас и в същото време никой от нас. Брех, че хубаво! Тази супер сила и аз я искам – да съм когото пожелая.

И докато двете дами се занимават с бизнес, други представителки на нежния пол като Наталия Кобилкина, Мис Тигрови и подобни ни учат на сексуален живот. Обаче пред парите дори сексът мълчи. Съжалявам дами, пачките изместиха бананите.

Гинка от Пазарджик

Все по-странни образи се пръкват в нашето ежедневие и, щем или не, стават модел за подражание, получават реални или метафорични титли на „най“, „мис“, „мистър“ и т.н. както по телевизията, така и в интернет. От фъфлещи и ревящи по клиповете, от малолетно разсъбличащи се, се превръщат в модни икони, певци, писатели, които са прочели толкова книги, колкото са и написали и в идоли на младите. И няма как да не се запитаме – какъв е тенденсът (модерна дума), който се гони и търси от обществото? Трябва ли да се правиш на клоун, за да придобиеш популярност, защото клоуните от Cirque de Soleil трудно ще ги стигнем, и с простотия ли трябва да вадим пари? И не на последно място се чудим точно тази простотия ли ще е водещ фактор в една иначе богата на история държава, бъдещ представител на културна европейска столица, или хуморът и интелектът на българина, който сме сигурни, че притежаваме, може би повече, отколкото сами си вярваме, ще пребъде и ще отстрани всички тези паразити, които петнят името на родината ни и ни карат да се срамуваме? Изборът е ваш!

Следва продължение…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.