Dea Things

Винаги съм вярвала, че светът, както и всичко в него, е изграден от някакъв вид енергия. Разбира се, не мога да определя зародиша ѝ, нито от кого е създадена, защото тогава нямаше да съм просто човек. Но мога да я усетя. Тя е като статично електричество, прехвърлящо се между материите. Тя е енергия между хората, енергия между природата, енергията, която улавяш със звука на вятъра или тази, която извира от водата, от земята, от скалите и природните камъни. Скъпоценни, полу-скъпоценни, варовикови. Всеки жив и нежив елемент на планетата влияе на околните и така допринася за изграждането на този непрестанен спираловиден кръговрат, наречен „Живот“.

Защо ви говоря толкова много за енергия и камъни? Защото днес ще ви запозная с една жена, един творец, която няма съмнения в силата, както на камъните, така и на всички елементи. А именно обичта ѝ към природата я подтиква да работи с нея, да я пречупва през призмата на въображението си и от нея да създава бижута. Запознайте се с Доби Иванова и нейните прекрасни бижута от полу-скъпоценни камъни, вълна, дантела, тел, кожа, перли и полимерна глина. Доби твори със всички тези материали, и още много други, и можем да кажем, че е истинска късметлийка, защото е успяла да превърне нещо, започнало като хоби в професия.

Dea Things

Dea Things

Всъщност Доби Иванова е родом от Бургас, където завършва гимназия с профил Приложни изкуства. Там се учи на всичко – да рисува върху керамика, да прави керамични изделия, скулптура, графика, живопис, витражи, икони. Както повечето от нас, спира да се занимава с изкуство поради ред причини. Често сме готови да направим жертви с мечтите си в името на сигурността, но за добро или лошо, някои в един момент осъзнават какво са загубили и решават да се върнат към същината си, независимо, че ще напуснат зоната си на комфорт и ще навлязат в онази другата, в която нищо не е сигурно, в която всичко е лабилно, но пък толкова истинско. Затова отваря малко магазинче, под бранда Dea Things, в Пловдив и започва да прави картички, след което и бижута. Случайно или не, един от любимите ѝ материали се оказва телта, с която свиква адски бързо и сега заема главна част в изработките ѝ.

Dea Things

Dea Things

„Правя бижута, защото най-много ми хареса. Бижуто е главен елемент от женската, а и от мъжката, визия. То подчертава характера на човека, показва неговата индивидуалност и различност от останалите. Точно затова и не повтарям модел. Дори да ми поръчат нещо старо, винаги го променям поне малко. Добавям нещо ново, защото иначе се губи творчеството. За мен е изключително важно когато човек си вземе ръчна изработка, той да получи уникат. Знам, че моите бижута не са за всеки, но съм забелязала, че с клиентите ми си пасваме не само по стила на украшения, а по стила на мислене, на еднаква честота сме.“

Dea Things

Dea Things

Както казахме, Доби се вдъхновява от Природата и стихиите. Често изработките ѝ наподобяват дървета, листа, огън, а едно от най-новите носи кокетното име „Моренце в шишенце“. Нейният любим камък е хризокола. Може да работи с почти всичко, но ѝ е изключително трудно да шие. Докато с вълната е на „ти“, то с конеца нещата стоят по друг начин. Затова прави мартенички, като влага цялата си любов и се интересува от заложените в тях традиции.

„В миналото хората са правили мартеници за най-близките си хора, с цел защита и привличане на добродетели към тях. В момента, за съжаление, всеки втори решава, че може да прави мартеници. Винаги казвам, че трябва да харесваш човека, от когото ги вземаш, защото тази енергия после ще предадеш на близките си. Мартеницата е символ, а не нещо, което просто купуваш, защото трябва.“

Dea Things

Dea Things

Доби Иванова е дама с ясни цели и щипка лудост в съзнанието си. Нарича се „вещица“ и разбирам защо. Тя е като излязла от друга епоха, като представител на барока, като горска фея. Обича приказните жанрове, вярва в магията на Вселената, усеща я с всяка пора и не се страхува да бъде себе си. Предизвиква и останалите да не се страхуват да покажат същността си, защото независимо какъв характер носиш, си уникален.

За в бъдеще ѝ предстои отваряне на on-line магазин, както и ателие за обработка на камъни. Пътува много и участва в почти всички фестивали за крафт изделия, както в Пловдив, така и в цялата страна. Но дори физически да не е на разположение, винаги може да се свържете с нея през страницата на Dea Things, да си поговорите и заедно да откриете кой е вашият камък.

Dea Things Dea Things

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3.3 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.