Зам-кметът на Пловдив Стефан Стоянов е отличен за иновативна политика във Виена

Водената от Община Пловдив политика за дигитализация на учебните процеси в общинските училища впечатли с визия за развитие на образованието

0
21
Stefan_Stoyanov

Заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов е сред финалистите на международна класация за иновативна политика, която тази година ще раздаде отличия на официална церемония във Виена. Програмата за „Дигитализация на учебния процес“ чрез въвеждане на платформите G-suite for Education и Microsoft Office 365 впечатлиха журито и отличиха кандидатурата сред повече от 500 апликации от цяла Европа.

Наградите са инициатива на базирания във Виена „Институт за иновации в политиката“. Инициативата е в рамките на континента с основната цел да се поощряват и отличават добрите политически практики. Наградите „Иновации в политиката“ ще бъдат обявени след гласуване на над 1000 европейски граждани, избрани на случен принцип, в девет категории: Качество на живот, Свобода, Просперитет, Работни места, Екология, Култура, Демократичност, Човешки права и Общност.

„С наградите „Иновации в политиката“ ние идентифицираме иновативни политически проекти в цяла Европа и ги представяме на широката общественост, така че те да могат да послужат за вдъхновение. Нашата инициатива е общоевропейска и тези награди са признателност към политиците, които мислят иновативно и постигат реални резултати във водените от тях политики, коментират от организационния комитет.

През 2016 г. Община Пловдив започва въвеждане на облачни технологии от последно поколение с цел повишаване на качеството на образованието и премахването на хартията от училищата. Плановете на общината са до 2019 г. всички 54 общински училища да са започнали дигитализиране на учебните си процеси. До момента 19 училища са се възползвали от програмата.  „ Основното предимство е, че ученето всъщност може да бъде по-интересно за децата и на съвременно технологично ниво. С подкрепата на кмета Иван Тотев и Общинския съвет през последните години стартирахме редица образователни програми като Монтесори педагогика в детските градини, Иновативни училища и др. Тази номинация е висока оценка за екипа на Община Пловдив“, каза Стефан Стоянов.

Платформите са безплатни и целят трайна дигитализация на всички учебни процеси в училищата. Позволяват неограничен брой потребителски профили за директори, учители, студенти, родители и административен персонал. Всички необходими документи са достъпни от всяко място и по всяко време. След време тези технологии до голяма степен ще заместят хартиените носители в училищата. Община Пловдив организира и финансира обучението на училищните екипи за използване на тези платформи. Обученията се провеждат от неправителствената организация Център за творческо обучение. През 2017г. младият екип на организацията откри център за трансфер на технологии в Пловдив, за да подпомогне работата по дигитализация на училищата.

Церемонията по награждаване на победителите в престижните награди ще се проведе на 6 декември в официалната зала на кметството на община Виена.

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. и в момента изпълнява своя втори мандат.  По време на работата си за Община Пловдив стартира редица реформи и нови образователни проекти като въвеждането на Монтесори педагогика в публични детски градини, стартирането на програма за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, развиването на дуални паралелки съвместно с бизнеса.

В края на 2016 г. Стефан Стоянов е отличен като един от 100-те иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация на Google, Visegrad Fund and Financial Times заради работата си в сферата на публичното образование и въвеждането на Монтесори педагогика в детските градини в Пловдив.

Стефан Стоянов работи още по създаването и развиването на отдел за бизнес развитие, който работи с потенциални инвеститори и за 6 години помага на десетки компании да навлязат в региона и да разкрият няколко хиляди нови работни места. С работата си подпомага развитието на IT и аутсорсинг индустриите в Пловдив, както и популяризирането на града като втори национален център в тези сектори.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.