svetovno

За първи път Пловдив ще домакинства световно първенство по гребане за мъже и жени от 9 до 16 септември на гребаната база. Последни приготовления текат за състезанието от най-висок ранг, за което до момента участие са заявили 1200 състезатели, като това са само половината от очакваните. В момента каналът се подготвя за гребането, след като преди дни завърши световното по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години.

Пловдив чака това домакинство от 18 години, когато за първи път кандидатства за провеждането му.

Инспекцията с членове на ФИСА, организационния комитет и община Пловдив в последните няколко дни изглажда и най-малките подробности по провеждането на първенството.

Според Камерън Алън от ФИСА, въпреки че вторият гребен канал не е изграден, световното първенство ще бъде успешно. На това се надяват и Светла Оцетова, и Иван Попов, които разкриха и някои тайни, които за първи път ще се случат на това световно – експериментално намаляване на състезателните коридори от 12,5 на 12 метра. Това ще стане само за една тренировка, за да се вземе мнението на едни от най-добрите в гребането – Австралия и Нова Зеландия, чиято обективна оценка е важна за организирането на първенства на различни места, където няма възможност за по- голяма широчина на коридорите.svetovno

За първи път ще се използва и така нареченото автоматично стартово устройство, с чиято помощ всички лодки се захващат и стоят на една линия. Финалната линия пък ще представлява линия от въздушни мехурчета, с което състезателитепо-лесно ще се ориентират, че са финиширали.

Участие на това световно първенство ще вземат и парасъстезатели. България ще се включи с 4 лодки.

„Натрупахме доста опит от организацията на първенствата до тук. Участие ще вземат едни от най-добрите в света – световни и олимпийски шампиони, които не се виждат всеки ден“, заяви Иван Попов от организационния комитет.

„Очакванията са около 10 милиона долара приходи да влязат в икономиката награда домакин при провеждането на подобно първенство“, сподели заместник-кметът Георги Титюков. „Получихме много добри отзиви от проведеното световно по кану-каяк“, допълни той и уточни, че това е добра реклама за Пловдив, тъй като няколко световни телевизии и БНТ ще предават първенството на живо.Специален дрон ще снима и ще дава директна картина от високо, осигурен е и лайф стрийм  за фейсбук потребителите.

Заместник-кметът Георги Титюков изрази надежда по време на световното първенство заедно с Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет да бъде направена и първа копка за изграждането на втория гребен канал с дължина 2100 метра и 45 метра ширина и реализиране на проекта по залесяване на 656 дка с 37 дка изкуствено езеро с острови за гнездене на редки видове птици и 20 атракции за хората.

След провеждането на световното първенство ще бъде организиран конгрес на ФИСА, на който се очаква да бъдат препотвърдени и да бъдат избрани нови членове. Официалното откриване ще бъде на 8 септември от 18,30 часа на Античния театър.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.