Избори в Пловдив за нови кметове на райони?

0
47310
Избори в Пловдив за нови кметове на райони?
Снимка: podtepeto

Нови кметове ще застанат начело на район „Централен“ и район “Западен” в Пловдив, след като сегашните отиват на избори. За кандидати се спрягат имената на Георги Стаменов – кмет на район “Централен” и Димитър Колев – кмет на район “Западен”. Очаква се те да бъдат на водещи места в листата на ГЕРБ за 16 МИРПловдив.

След отказа на Бойко Методиев Борисов да бъде кандидат за народен представител и катастрофата на Вежди Рашидов, в Пловдив се откриват две свободни места за листите на ГЕРБ. На овакантените места се спрягат двама от районните кметове в Пловдив. Най-популярната личност от тях е Георги Стаменов, който е втори мандат начело на район „Централен“. Второто име е на по-малко известния Димитър Колев – кмет на район “Западен”.

Кой е Георги Стаменов?

Георги Стаменов победи в избори два пъти предшественика си Георги Титюков, който за кратно управляваше района. Стаменов печели през 2015 г. с близо 10 000 гласа, а през 2019 г. с 9868 гласа. Той беше първото име, което се споменаваше за кандидат за кмет на Община Пловдив за местните избори през 2019 г. В последния момент, Бойко Методиев Борисов реши начело на Пловдив да застане сегашния кмет Здравко Димитров.

Георги Стаменов е роден в Пловдив на 28.05.1980 г. Учи в ОУ „Петър Берон“ и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Висшето си образование получава в УНСС – София със специалност „Финанси“ и „Счетоводство и контрол“ – квалификация Магистър.

През 2011 г. до 2015 г. е общински съветник от ПП ГЕРБ и зам.-председател на Общински съвет – Пловдив. През мандата на съвета, е избран за председател на Комисия по бюджет и финанси. От ноември 2015 г. до сега е кмет район „Централен“. Преди да стъпи в длъжност, той е бил собственик на семейна фирма занимаваща се със строителство. Тя е специализирана в производство и монтаж на каменни облицовки.

Става член на ГЕРБ заради идеите и лидерските качества на Бойко Методиев Борисов. Във времето остава близък и доверен приятел на предишния кмет на Пловдив – Иван Тотев.

Избори в Пловдив за нови кметове на райони?
Снимка: 24chasa

Какво обещава преди избори Георги Стаменов?

През 2015 г. акцентите на младия кмет са междублоковите пространства, детските площадки и създаването на европейски вид в район „Централен“. Ангажира се с чистотата, изграждането на много зелени зони за отдих и нови паркоместа.

Като кандидат за кмет на район „Централен“ за местните избори през 2019 г., той определя няколко нови приоритета. Освен обещаните през 2015 г. ангажименти, Стаменов се насочва към тепетата на Пловдив. Първата стъпка от плана е възстановяване автентичния дух на Старинен Пловдив, чрез пренареждане на калдъръмените настилки и реновирането на къщите общинска собственост. Важен акцент в програмата му за тепетата е финализиране на проекта за социализация на Небет тепе и възстановяването на Сахат тепе с известното кафе/ресторант на върха. За Младежкия хълм се предвижда реконструкция на водните огледала и изграждането на Мемориал на загиналите във войните за национално обединение.

Какво направи след местните избори?

В първия си мандат, Георги Стаменов отчита за голям успех подмяната на множество осветителни лампи с нови лед осветителни тела. Благодарение на добрата работата през първия мандат, той добавя 2100 нови паркоместа и стартира първи етап от възстановяването на Бунарджика. Помага за реновирането на къща „Клианти“ в Старинен Пловдив, за реконструкцията на площад „Централен“ и изграждането на двете нови картинни галерии – „Пловдив 2019“ и „Капана“. Личен негов успех са и 60 бр. построени нови детски площадки и благоустроени междублокови пространства. Десетки улици в район „Централен“ получават нов асфалт и бордюри.

Избори в Пловдив за нови кметове на райони?
Снимка: Община Пловдив

Какво вече е заложено?

След местните изборите през 2019 г., на Георги Стаменов му остава много работа, работа, работа. За да изпълни поетите ангажименти и заложените обещания в програмата са му необходими 47 000 000 лв. При обсъждането на бюджета на Община Пловдив, той беше най-активният желаещ допълнително финансиране. Това се дължи на големите обещания във време на избори, за които район „Централен“ няма финансово обезпечение и няма да изпълни.

На последното обсъждане за поемане на нов дълг от 113 000 000 лв., Георги Стаменов предложи вместо подбив под „Водната палата“ за 9 000 000 лв., 5 000 000 лв. от тях, да бъдат дадени за ремонт на вертикална маркировка до всички детските градини и ясли в нашия град. Той предложи също 4 200 000 лв. да отидат за възстановяване на хълмовете. Предвидените 2 400 000 лв. за ремонти на гаражи и офиси в ОП „Паркове и градини“ и ОП „Чистота“, да се инвестират в автоматични напоителни системи, които да заменят хората с маркучи.

Без коментар остана от страна на районния кмет предвидените 1 400 000 лв. за изграждане на „Туристически център“ в Аджесан махала. Освен административните функции за продажба на билети и карти, в него ще има кафе-сладкарница, който район „Централен“ ще отдава под наем.

Друг ключов проект на Георги Стаменов, който беше включен в новия заем на Община Пловдив е за естетизация и рехабилитация на подлез „Баня Старинна“. Той е на стойност около 4 000 000 лв., които ще отидат за пребоядисване, освежаване, достъпност на подлеза и кафе-сладкарница.

Трети мащабен проект, който е включен в новия заем е Многоетажен паркинг до училище СУ „Кирил и Методи“- Пловдив. Предвижда се стойността на шестетажната сграда да е 5 000 000 лв. Реалната застроена площ на бетоновия паркинг се очертава да бъде 6135 кв.м.

Избори в Пловдив за нови кметове на райони?
Снимка: marica

Колко ще се случи след новите избори?

Включването на Георги Стаменов в листите на ГЕРБ – Пловдив е важна стъпка за последващото му издигане за кмет на Община Пловдив. Още преди 2019 г. се заговори за заместник на Иван Тотев, защото местният лидер ще продължи своята кариера в София. С отказа на Бойко Методиев Борисов да бъде народен представител, дава възможност на Тотев да нареди близки до него хора в челните позиции на листите на ГЕРБ – Пловдив. Най-доверените хора са районите кметове, които той превърна в проводник на личните му идеи за развитие на Пловдив.

Каквото и да реши Иван Тотев до края на мандата, само в район „Централен“ от дългосрочния кредит в периода 2021 – 2024 година ще влязат около 21 000 000 лв. Това е близо 30% от цялата стойност на кредита. В това изчисление не са включени и бюджетните суми, които ще бъдат предоставени на кмета на района през следващите 3 години до следващите местни избори.

Освобождаване на две районни кметства в Пловдив, говори за затягане на позициите на бившия кмет в районите със съсредоточаване на заемните средства от 113 000 000 лв. Следвайки логиката на паричните потоци по дългосрочния кредит, се очертава вторият районен кмет включен в изборите за народни представители да бъде Димитър Колев. Той е кмет на район „Западен“ и ще получи около 60 000 000 лв. от новия заем. Така старият кмет ще управлява над 70% от взетите на заем средства, които Община Пловдив ще изплаща години наред.

Без значение кои ще бъдат новите два районни кмета на Пловдив, няма да им бъде лесно. Те ще посрещнат множество поети обещания от своите предшественици и никакви средства за тяхното изпълнение. Преди местните избори през 2019 се говореше, че след Тотев ще търсим доброволец за кмет, то със сигурност след националните избори, ще търсим доброволци за „Централен“ и „Западен“.

Остава надеждата, че с новите кметове, ще дойде време и за чакащите от години проекти на граждани. Те седят по чекмеджетата с години и може би „бягството“ към София, ще възможност най-после да видят бял свят. Но за съжаление, пари зя тях няма да има.

Избори в Пловдив за нови кметове на райони?
Снимка: blogspot

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.