Възраждане и история на Ботаническата градина на Пловдив

Желанието на жителите на Пловдив да имат ботаническа градина не спира

0
338
bot gradina

В Петата поредна акция по почистването на ботаническата градина в Пловдив се включиха малки и големи доброволци. Докато родителите доброволци успяха да изчистят около 200 кв.м площ,децата участваха в специално създадени работилници на открито в които направиха четеринадесет къщички за птици. В края на акцията всички участници са на мнение,че Пловдив се нуждае от възстановяване на ботаническата градина като място за отдих и занимания на открито. За това и организаторите ще продължат с акциите. Следващата е на 15-ти април от 11 часа.

botanicheska gradina

malki dobrovolci

Имайки предвид сегашното състояние на ботаническата градина е трудно да си представим,че до преди няколко десетилетия тя е била една жива галерия ,представяща огромно разнообразие на растителни видове. Ботаническата градина е основана през 1950-та година върху участък от 250 декара,тя е третата в България и първата извън София. В основата на създаването ѝ стои професор Кирил Киряков, който като ръководител на катедра „Ботаника” на Агрономо-лесовъдния факултет в град Пловдив ,подбира асистенти силно привлечени от природата и започва усилено проучване на растителните ресурси на България.

Новосъздадената тогава ботаническа градина,осигурява добри условия за научноизледователска дейност. За развитието на ботаническата градина спомагат и организираните от професор Стоян Димитров експедиции,в които участват всички преподаватели от катедрата.

Реалната дейност по създаване на ботаническата сбирка на градината започва през 1957 г., когато за неин ръководител е назначен д-р инж. Димо Граматиков. През следващите няколко години е направен проект за облагородяване на площта, включващ изграждане на водни площи, изкуствени релефни форми, скални кътове, алейна мрежа, места за отдих, розариум и други.

С посадъчен материал от парковете на бившите царски дворци (Кричим, Врана, Евксиноград) и от големите декоративни разсадници в страната се полага началото на арборетума на градината, който през 80-те и началото на 90 –те години на 20 век е най-богатият във видово отношение у нас. През 1963-та към ботаническата градина е създадена семенна банка и е издаден първият дилектус (семенен каталог), с който градината се включва в системата за международен обмен на растителен генетичен материал (семена и вегетативен материал за размножаване).

До 1990 г. има установени контакти с повече от 150 ботанически градини в Европа, Азия, Африка, Океания, Австралия, Северна и Южна Америка. Ботаническата градина издава ежегодно или еднократно за период от две години дилектус без прекъсване от 1963г. до 1991г.

В началото на 70-те година на 20 век площта на ботаническата градина е редуцирана двукратно. Така от първоначалните 250 декара ботаническата градина е сведена до 113,504 декара. За щастие е запазена западната част от градината, която е най-развита и добре поддържана.Към момента обаче там не се развива никаква дейност, територията е изключително занемарена и избуяла. През годините са организирани няколко акции по възобновяването на ботаническата градина, но за съжаление без успех. Желанието на жителите на Пловдив да имат ботаническа градина не спира.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.