Графит посветен на кампанията „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“ бе изрисуван на една от фасадите на Медицински университет Пловдив, разположен на бул. „Васил Априлов“. Рисунката е дело на столичния графит майстор JahOne, както и на Фондация Visionary. Идеята на кампанията и #ИновацияЗаЖивот е да вдъхне кураж и надежда на пациенти, болни от рак на кръвта. Да им покаже, че са подкрепяни и медиците се борят за тяхното оцеляване.

Кампанията също така цели да разпространи информацията за тази коварна болест и сред обществото. Да го образова, да го запознае с проблемите на хората, страдащи от заболяването, както и с новите иновации в медицината за преборването ѝ. Организатори на инициативата са Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Кампанията започва с отбелязването на Световния месец на злокачествените заболявания на кръвта, но продължава и сега, а освен в Пловдив подобни графити има и в столицата. По статистики 2,5% от българите са болни от рак, а годишно умират около 16 000 души. Според учените в областта 30% от раковите заболявания се дължат на тютюнопушене, 35% – на нерационално хранене, 10% на инфекции, 7% – на репродуктивно и сексуално поведение, 3% – на професия, 3% – на алкохол, около 2% – на замърсяване на околната среда, и 10% – на други причини. Ракът на кръвта е често срещано заболяване при децата, като основните групи видове заболявания на кръвта са три типа – левкемия, миелом и лимфом.

Повече за кампанията може да следите на Facebook страницата: https://www.facebook.com/InovatsiaZaJivot/

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.