Интересни факти за Съветския съюз, които може и да не знаете

След смъртта си Ленин е балсамиран и изложен в мавзолея на Червения площад. Но не и мозъкът му. Той е бил отнесен в Московския мозъчен институт – правителствен отдел, създаден специално за изучаването му

0
688
Съветски съюз

Всички знаем малко или много за Съветския съюз и живота в него. Но има разлика да слушаш историите на по-възрастните си роднини и да учиш в училище, отколкото наистина да си бил там и да си го преживял. България и Русия винаги са били тясно свързани в оковите на световната история и до някъде привичките ни се доближават. Но само до някъде. Представяме ви няколко любопитни факти за Съветския съюз, които не са толкова известни.

Съветският съюз е обичал Боливуд

Съветски съюз

Учудващо или не, но руснаците са си падали доста по индийските филми, които ние намираме за, леко казано, странни. Харесвало им драмата, страстта и любовта, с които били изпълнени. Боливудските филми били бягство от ежедневието. Съветската аудитория била също така съпричастна и към индийското желание за независимост от британското управление. Всъщност, популярността на индийската кино индустрия била толкова голяма, че актьорът Раж Капур бил толкова известен в Русия, колкото и в родната си държава.

Шведите, а не руснаците първи признават инцидента в Чернобил

Съветски съюз

На 26 април 1986 година четвърти реактор на атомната електроцентрала в Чернобил, Съветска Украйна, избухва. Въпреки това управлението пренебрегва инцидента и мълчи с дни, докато най-накрая радиоактивната вълна не достига до Швеция и не задейства радиационната ѝ аларма. Но дори това не кара Русия да признае бедствието, затова Швеция заплашва, че ще подаде официално предупреждение към Международния орган за атомна енергия. Останали без избор руснаците официално признават инцидента и започват карантинна процедура.

Създаден е бил правителствен отдел, в който изучавали мозъка на Ленин

ленин

След смъртта си Ленин е балсамиран и изложен в мавзолея на Червения площад. Но не и мозъкът му. Той е бил отнесен в Московския мозъчен институт – правителствен отдел, създаден специално за изучаването му, за да могат учените да разберат в какво се крие неговата гениалност. Излишно е да казваме, че не са открили нищо, което до тогава не са знаели. Въпреки това, в института са изследвани мозъците и на други известни личности като Сталин, Андрей Сахаров и Владимир Маяковски.

Михаил Горбачов записал албум с романтични балади

Съветски съюз

Последният лидер на Съветския съюз не само въведе Перестройката и Гласност, но е издал и албум. Той е бил продаден за около 100 000 британски лири на търг на неизвестен оферент през 2009 година. Албумът бил посветен на починалата съпруга на Горбачов, затова в нейна памет бил кръстен „Песни за Райза“ и съдържал нейните любими песни. Печалбата от продажбата му отишла за благотворителна организация на нейно име, която се бори с детския рак.

Съветският съюз е имал собствен домейн

Съветски съюз

Първите доставчици на интернет се появяват на бял свят в края на 80-те и началото на 90-те години. Съюзът се разпада официално през 1991 година, но въпреки това той се прехвърля в дигиталното пространство и за да го докаже, създава домейн. Официално .su функционира около 15 месеца, но това не е пълната истина. Киберпрестъпници удължили живота на домейна за много по-дълго, тъй като е бил популярен домейн за онлайн престъпления.

Съветският съюз е картотекирал целия свят

Съветски съюз

По време на Студената война Съветският съюз е картотекирал целия свят. За целта се е положил огромен труд, защото картите съдържали подробности, които никои други карти нямали. Подробности като височина на сгради, етажи, ширина на пътища, видове фабрики, мостове – всичко, което би било от полза при инвазия. Тези карти били толкова точни, че Съединените щати ги използват и до днес.

Първата екранизация на „Хобит“ е съветска

Съветски съюз

Ако щете вярвайте, но преди Питър Джаксън да създаде двете трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, базирани на едноименните книги на Толкин, съветската кино индустрия са създала собствена екранизация през 1985 година, наречена „Изумителното пътешествие на г-н Билбо Багинс – хобитът“. Много от актьорите във филма били взети от Държавния балет в Ленинград и Операта.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.