Интересни факти за Съветския съюз, които може и да не знаете

След смъртта си Ленин е балсамиран и изложен в мавзолея на Червения площад. Но не и мозъкът му. Той е бил отнесен в Московския мозъчен институт – правителствен отдел, създаден специално за изучаването му

0
Съветски съюз

Всички знаем малко или много за Съветския съюз и живота в него. Но има разлика да слушаш историите на по-възрастните си роднини и да учиш в училище, отколкото наистина да си бил там и да си го преживял. България и Русия винаги са били тясно свързани в оковите на световната история и до някъде привичките ни се доближават. Но само до някъде. Представяме ви няколко любопитни факти за Съветския съюз, които не са толкова известни.

Съветският съюз е обичал Боливуд

Съветски съюз

Учудващо или не, но руснаците са си падали доста по индийските филми, които ние намираме за, леко казано, странни. Харесвало им драмата, страстта и любовта, с които били изпълнени. Боливудските филми били бягство от ежедневието. Съветската аудитория била също така съпричастна и към индийското желание за независимост от британското управление. Всъщност, популярността на индийската кино индустрия била толкова голяма, че актьорът Раж Капур бил толкова известен в Русия, колкото и в родната си държава.

Шведите, а не руснаците първи признават инцидента в Чернобил

Съветски съюз

На 26 април 1986 година четвърти реактор на атомната електроцентрала в Чернобил, Съветска Украйна, избухва. Въпреки това управлението пренебрегва инцидента и мълчи с дни, докато най-накрая радиоактивната вълна не достига до Швеция и не задейства радиационната ѝ аларма. Но дори това не кара Русия да признае бедствието, затова Швеция заплашва, че ще подаде официално предупреждение към Международния орган за атомна енергия. Останали без избор руснаците официално признават инцидента и започват карантинна процедура.

Създаден е бил правителствен отдел, в който изучавали мозъка на Ленин

ленин

След смъртта си Ленин е балсамиран и изложен в мавзолея на Червения площад. Но не и мозъкът му. Той е бил отнесен в Московския мозъчен институт – правителствен отдел, създаден специално за изучаването му, за да могат учените да разберат в какво се крие неговата гениалност. Излишно е да казваме, че не са открили нищо, което до тогава не са знаели. Въпреки това, в института са изследвани мозъците и на други известни личности като Сталин, Андрей Сахаров и Владимир Маяковски.

Михаил Горбачов записал албум с романтични балади

Съветски съюз

Последният лидер на Съветския съюз не само въведе Перестройката и Гласност, но е издал и албум. Той е бил продаден за около 100 000 британски лири на търг на неизвестен оферент през 2009 година. Албумът бил посветен на починалата съпруга на Горбачов, затова в нейна памет бил кръстен „Песни за Райза“ и съдържал нейните любими песни. Печалбата от продажбата му отишла за благотворителна организация на нейно име, която се бори с детския рак.

Съветският съюз е имал собствен домейн

Съветски съюз

Първите доставчици на интернет се появяват на бял свят в края на 80-те и началото на 90-те години. Съюзът се разпада официално през 1991 година, но въпреки това той се прехвърля в дигиталното пространство и за да го докаже, създава домейн. Официално .su функционира около 15 месеца, но това не е пълната истина. Киберпрестъпници удължили живота на домейна за много по-дълго, тъй като е бил популярен домейн за онлайн престъпления.

Съветският съюз е картотекирал целия свят

Съветски съюз

По време на Студената война Съветският съюз е картотекирал целия свят. За целта се е положил огромен труд, защото картите съдържали подробности, които никои други карти нямали. Подробности като височина на сгради, етажи, ширина на пътища, видове фабрики, мостове – всичко, което би било от полза при инвазия. Тези карти били толкова точни, че Съединените щати ги използват и до днес.

Първата екранизация на „Хобит“ е съветска

Съветски съюз

Ако щете вярвайте, но преди Питър Джаксън да създаде двете трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, базирани на едноименните книги на Толкин, съветската кино индустрия са създала собствена екранизация през 1985 година, наречена „Изумителното пътешествие на г-н Билбо Багинс – хобитът“. Много от актьорите във филма били взети от Държавния балет в Ленинград и Операта.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Интересни факти за Съветския съюз, които може и да не знаете
4.5 от общо 4 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!