Инфлация – ужас или необходимост

0
38

“1 лев не купува това,което купуваше преди.”

Инфлация – Всички сме чували фразата, а понякога и сами сме я използвали, че „1 лев не купува това, което купуваше преди“. Най-често срещаният начин, по който изпитваме това, е в продуктите, които използваме всеки ден.

И въпреки че потребителските цени остават доста стабилни през последното десетилетие, знаете, че някои артикули в хранителния магазин, особено основни храни като олио,брашно,захар или хляб струват повече.

инфлация
Източник: www.freepik.com

Причината за това е инфлация. Тя е естествена икономическа сила, която се влияе от динамиката на пазара по редица начини. В тази статия ще разгледаме какво представлява инфлацията, как се измерва и кои фактори водят до нарастването и. Ще предоставим и кратко описание на дефлацията и как инфлацията влияе върху различните видове инвестиции.

Какво представлява инфлация?

Инфлация е общото покачване на цената на стоките и услугите, което се компенсира от симетричен спад в покупателната способност на дадена валута. В идеалния случай, когато икономиките растат, нарастват и заплатите. Увеличението на заплатите предизвиква потребителското търсене, което от своя страна води до оскъдни доставки.

В резултат цените се увеличават. Така че, макар да е вярно, че един лев не купува толкова, колкото преди, но също така е вярно, че работниците печелят повече, отколкото преди. Така, че цените трябва да се разглеждат в смисъл дали заплатите спазват инфлацията.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е baloon.jpg
Източник: www.freepik.com
Инфлацията създава разлика между номиналния лихвен процент (който е ръстът на парите ви) и реалния лихвен процент (растежа на покупателната ви способност).

Така че, ако получите 5% увеличение на заплатите и инфлацията расте със скорост от 2%, ще се окажете с по-голяма покупателна способност. Защото заплатата ви се увеличава повече от нивото на инфлация. За разлика от това, ако заплатата ви е без промяна,а инфлацията се повиши, покупателната ви способност намалява, тъй като растежът на парите ви не е в крак с инфлацията.

Кои фактори водят до нарастване на инфлацията?

В действителност инфлация се причинява от разнообразие и комбинация от пазарни сили. Най-честият „изтрел” на инфлацията обаче биха били лихвените проценти.

Друг фактор, който може да причини инфлация, е когато има увеличение на паричното предлагане. Изключителното и безпрецедентно печатане на пари от държавите през цялата 2020г. е идеалната среда за стартирането на високи нива на инфлация през 2021г.

Инвестиции по време на инфлация

В този ред на мисли можем да насочим вниманието си към инвестиции в акции като злато,сребро, петрол,газ, преносни и телекомуникационни мрежи.

Темата повдига въпроса дали инфлацията е добра за нас? Отговорът на този въпрос е ДА. Мислете за инфлацията като за част от една здравословна икономика. Ако работите за компания, която произвежда “Х” продукти, ще искате потребителите да купуват вашите “Х” продукти. Това не само ви държи на работа, но може да увеличи доходите на вашата компания, в следствие на което и заплатата ви.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е moneti-image-1.jpg
Източник: www.freepik.com

В същото време, когато заплатата ви се покачва, цената на
“Х” продуктите на вашата компания също трябва да се увеличи. Това е добрата, здравословна инфлация. Когато икономиката се забавя, а потребителските цени се повишат, това обикновено води до рецесия. Защото потребителите ще гледат да спестят повече или да намерят по-евтини алтернативи на “Х” продуктите на вашата компания.

Накратко това беше моята визия за това, какво е инфлация. Ако имате въпроси и препоръки относно статията, моля пишете в сайта, фейсбук, инстаграм или в “pinterest – cashe.bg“. Ще се радвам да направим кратка дискусия по темата.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.