Ковид хаос и бездействието на властите в България

0
1422
Ковид хаос и бездействието на властите в България
Снимка: Атанас Бояджиев

Законът ни гарантира, че всеки гражданин има право на достъпна медицинска помощ, дори и при Ковид пандемия. Дълг е на държавата да гарантира по най-добър начин достъпа на нуждаещите се до здравно обслужване. Без значение от осигурителния статус на пациента, болниците нямат право да отказват спешна помощ.

Настоящата ситуация, обаче е доста по-различна. Ежедневно се сблъскваме със случаи, които бяха немислими преди настъпването на Пандемията. Хора в спешно състояние, чакат с часове линейка.

Ако тя изобщо се отзове се обикалят с часове болници в търсене на свободни легла. Когато такива не се намерят или връщат пациента обратно в дома му или го оставят на улицата, каквито случаи имаше в София.

Недостигът на медици, които да лекуват спешно болните, липсата на медикаменти, които се приемат при Ковид 19 – все сериозни проблеми, които все още търсят своето решение.

Всичките тези трудности, пред които сме изправени, са резултат от престъпното бездействие на кмета Димитров, Областния кризисен щаб, начело с Дани Каназирева и Министерски съвет. След първата вълна, институциите имаха шестмесечен прозорец. От април до октомври, те трябваше да се предприемат редица мерки, за да можем да посрещнем много по-подготвени втората Ковид вълна.

Вместо да си свършат работата, Дани Каназирева и Здравко Димитров превърнаха града ни в една неспираща фиеста. Позволиха концерти на всевъзможни места, фестивали и мероприятия, при които голям брой хора бяха събирани без никакви правила и контрол. И всичко щеше да изглежда добре, ако тези мероприятия бяха в миналото, но ето, днес се открива поредният фестивал – на младото вино.

Ковид хаос и бездействието на властите в България
Снимка: Министерски съвет

Какво свърши като цяло Правителството в подготовката за втората Ковид вълна?

Главно, то беше заангажирано да списва нова Конституция, да ни оборудва с изтребители и катери втора употреба, сякаш с тях ще можем да преборим Ковид 19. Обявиха се търгове за закупуването на нови джипове за Прокуратурата и НСО, вместо да се купят нови линейки.

До такава степен властите бяха неподготвени за задаващата се Ковид криза 2, че когато вирусът подхвана първо кметовете ни и министър-председателя, те бяха много изненадани. А вирусът им напомни за себе си и им доказа, че няма застраховани и Пандемия 2, която се задава, няма да ни подмине.

Кризата с намаляващия брой лекари се корени още в университета

Лекари са изправени пред редица трудности. Така например те са заставени да плащат специализацията си по болниците, за да придобият специалност. Заплащането им на първа линия на нашите медици е в пъти по-малко от това, което получават колегите им в Германия. Как реагира правителството на всичко това?

Преди всичко, то е обхванато от тотална незаинтересованост по проблема. Липсва ясна програма и стратегия за задържането на младите специалисти у нас. В редките моменти на прозрение и осъзнаване, че наистина има проблем, то още повече им вреди.

Пример за това са наскоро увеличените в пъти семестриални такси, без ясни мотиви, на всички медицински специалности. Вече никой не се учудва на изнесените данни за масовото изселване на лекари и сестри в чужбина. Дори напротив, приемаме го за нормално, а не би трябвало!

Отговорен за усложнената обстановка е и Министерски съвет

Отговорността е най-вече на правителството, което имаше задължението в тази ситуация да предвиди риска за живота и здравето ни. Вместо това, поставиха спешно болните в ситуация на нечовешко и унизително третиране – да не достига спешна помощ до тях или да не могат да бъдат настанени в болница.

Държавата беше длъжна да предприеме всички предвидими и разумни мерки. Да привлече в Областния кризисен щаб експерти, а не амбициозни за слава кариеристи. Всичко това, нашето правителство пропусна да направи.

На следващо място, правителството вместо да положи усилия за осигуряването на медикаменти и закупуването на нови линейки, с бездействието си, ни постави в този Ковид хаос, който застрашава здравето и отнема човешки животи.

Буди недоумение и мълчанието на Прокуратурата. Загрижена повече за здравето на собствените си служители, тя обърна гръб на гражданите. Тези бездействия от страна на длъжностните лица, излагащи на риск здравето и живота на гражданите, освен граждански деликт е и престъпление.

В най-кратки срокове, Прокуратурата следва да се самосезира и извърши проверка. Резултатите от нея са важни за гражданите – от една страна виновните да понесат своята отговорност и от друга, пациентите да могат да предявят своите искове за обезщетение.

Ковид хаос и бездействието на властите в България
Снимка: investor

Новите безумия в заповедите на здравния министър свързани с Ковид

Наложените ни ограничителни мерки през пролетта бяха главно с цел да спасим здравната система от колапс. Както и да се подготвим за втората вълна на Ковид 19. Въпреки че бяха юридически неиздържани заповедите на здравния министър, в голямата си част проявихме разбиране. То е защото правителството беше добронамерено, мерките адекватни и изцяло насочени в наш интерес.

Не така стои въпросът с абсурдните наложени ограничения на възрастните хора от онзи ден. Преди шест месеца се въведе подобен прозорец, който гарантираше на възрастните само те да могат да пазаруват. Освен през този времеви прозорец, те можеха да пазаруват и в други удобни за тях часове.

Заповедта от 11 ноември разбуни духовете, с която „магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си. Те допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 часа”. Подобно нарушение на правата на гражданите е без аналог.

Не е ясно защо и какво е продиктувало налагането на тази рестрикция към възрастното население, но е ясно, че е невъзможно тя да е изготвена от юрист. Ето защо, тя вече е атакувана в съда с множество жалби от граждани и организации.

Имате право на иск, ако сте били лишени от спешна помощ

Ако на повикването ви не се е отзовала бърза помощ или болниците са ви отказали лечение, поради липса на свободни легла, потърсете адвокат и заведете иск. Тези искове могат да бъдат насочени директно и към Министерски съвет.

Наред с искове от потърпевши граждани вече се подготвят и няколко колективни иска от пациентски и лекарски организации по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, именно към Министерски съвет, за неполагане на дължимата грижа, както и за липсата на организация, която да гарантира и запази здравето и живота ни по време на Ковид пандемия.

Непростимо е това престъпно бездействие от страна на Министерски съвет, кмет, Областния кризисен щаб, РЗИ и другите отговорни за здравето ни институции.

При нарушение на вашите права като здравноосигурен можете да подадете писмена жалба до директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или Регионалната здравна инспекция град Пловдив (РЗИ), както и да ни изпращате сигнали за всякакви нередности, на които сте станали свидетели.

Ковид хаос и бездействието на властите в България
Снимка: Атанас Бояджиев

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.