Плодовете са едно от най-чудните сътворения на природата, а вкуса и ползата им за човешките организми са несравними. И макар че в Европа има голямо разнообразие на плодови разновидности, има още много, които дори не сме и предполагали, че съществуват. Екзотичният им вид и вкус са нетипични за нас, българите, но със сигурност бихме ги опитали, ако можем.

Представяме ви девет от най-екзотичните плодове в света.

Рамбутан

rambutan

Името рамбутан означава “космат” на индонезийски, филипински и малайски. Този плод несъмнено се характеризира с космат вид и повече наподобява морски обитател. Външността му не е особено апетитна, но бялата водниста вътрешност има много сладък вкус. Рамбутанът се слави с богато съдържание на витамин С и калий.

Анато

anato

Познат и като ачиоте, това всъщност е семето на дърво със същото име, което се среща в тропическите райони на Америка, като Колумбия, Бразилия или Еквадор. Анато има силен червен цвят, който се извлича от неговите семена и обикновено се използва за оцветяване и като подправка в традиционните местни храни.

Тамарийо

tamario

Отглежда се в тропически райони, има горчив вкус и формата му напомня за домат. Ето защо плодът е известен и като доматено дърво. Тамарийото се характеризира с високо съдържание на желязо, калий, магнезий, фосфор и витамини А, С и Е.

Кивано

kivano

Известен и като Африканска рогата краставица, киваното е страхотен плод, който, когато е узрял, придобива жълто-оранжев цвят отвън, а вътрешността му става лимонено-зелена.

Семената на плода се ядат, а текстурата около тях е като желе. Киваното представлява интересна смесица от вкусове, които съчетават тези на краставици, тиквички, киви и банани. Плодът е богат на калий, магнезий и витамини А и С.

Мангостин

mangostin

Екзотичният мангостин е плод с произход от Южна Азия. Изключително ценен е, заради интересния си вкус и високото съдържание на антиоксиданти. Откроява се и със своите противовъзпалителни ефекти. Много хора го наричат “Кралицата на плодовете”, заради разнообразните му полезни свойства за организма.

Ръката на Буда

buda

Този странен цитрусов плод с интересна форма има много приятен лимонов аромат. На вкус е нито кисел, нито горчив и няма почти никакви пулпи. Не се използва широко за кулинарни цели, но наситеният аромат прави ръката на буда идеален за създаване на дестилати, цитрусови масла и освежители за въздух.

Карамбола

karambola

Карамболата е сладък плод с много оригинална форма. Съдържа витамини А и С, фосфор и калий. Яде се както суров, така и сготвен. Кората му също е годна за консумация. Наричан още плод-звезда, карамболата се използва и за декорация, заради формата, която получава като го срежем.

Питая

pitaq

Питаята, по-известна като драконов плод, расте в различни видове кактус. Плодът, който не е прекалено сладък на вкус, има бодли по кората и се среща в три разновидности, но винаги със семена. Познатите видове са жълт отвън с бяла вътрешност, червена кора с бял плод, или червен отвън и отвътре.

Драконовият плод е богат на витамини В и С, калций, желязо и фосфор. Семената, които са годни за консумация, съдържат полезни мастни киселини.

Личи

lichi

С произход от Филипините, личито е високо ценено в китайската кухня. Вътрешността му е бяла и се яде, за разлика от семената обаче, които не са годни за консумация.

Плодът се слави със своя леко кисел и много отличителен вкус и аромат. Личи съдържа големи дози витамин С и калий.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.