jаrava

Като част програмата за Празника на града, която Община Пловдив организира всяка година ще се състои концерт на Студентска музикална формация „Жарава”. Концертът ще се състои на 6 септември, от 19:00 часа, на сцената на площад „Стефан Стамболов”.

От 27 юли до 29 юли 2018 година в Санкт Петербург се проведе Четвъртият международен фестивал “Петроджаз”. За три дни в програмата участваха над 200 музиканти и 300 танцьори. Публиката надхвърли 50 000 души. По традиция входът на фестивала е свободен, а концертите продължават 7-8 часа непрекъснато. За пръв път сцената беше с дансинг, на който най-добрите танцьори от Санкт Петербург импровизираха и дадоха майсторски класове. Четири държави за първи път взеха участие в „Петроджаз” – България, Сърбия, Аржентина и Норвегия.

Българската програма е изумила всички и според общественото мнение, отразено от руските медии се е превърнала в най-добрата национална програма. Основният джаз експерт на Русия Владимир Фейерг отбеляза забележителната работа в екип, както и идентичността на ансамбъла “Жарава”.

„Те участваха с голям състав от 9 души и постигнаха рекорд сред чуждестранните отбори. Много важен момент на „Петроджаз” бе представянето на един нов уникален музикален инструмент, непознат в джаза за мнозинството от хората. Тази година, благодарение на ръководителя на студентската формация “Жарава” Владимир Величков, такъв символ на „Петроджаз” стана музикалния инструмент КАВАЛ – непознат досега на руската общественост. Владимир Величков е изключителен музикант и композитор. Хората бурно аплодираха ансамбъл “Жарава” и танцуваха в стила на българския фолк фънк! „Жарава” е отговорът на въпроса дали джазът варира в различните страни. Да, във всяка страна джазът се възприема по свой начин и придобива национален цвят. На Балканите, с техния южнославянски вкус, заимствани от Близкия Изток, възпламеняващите ритми на различните фолклорни барабани, дадоха онова слънчево-радостно чувство, което е толкова необходимо за всички жители на града ни. Все още си спомняме отново, че има такова нещо – “славянско братство”. Ето защо, специална гордост за нас бе, че през тази година сръбският, българският и руският език са обединени на една сцена, в един фестивал, в пан-европейски музикален фестивал, наречен “Petrodzhaz””, написа  в рецензията си  Владимир Фейерг.

Студентска формация „Жарава” е представителна към Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Съставът е от студенти, изучаващи специалност „Музика и Поп и джаз” към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е прославеният български музикант Владимир Величков.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.