kristina

Кристина Борукова е една от младите надежди на българската лека атлетика. Предтои ѝ първа година в ПУ „Паисий Хилендарски” със специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание”. Изключително упорита и отдадена на спорта тя не спира да ни прави горди с успехите си. Представяме ви интервюто, което тя даде пред Plovdiv Town след като завоюва два златни медала на Националния шампионат по лека атлетика.

-Здравей, преди две седмици приключи Националният шампионат по лека атлетика за мъже и жени, на който завоюва два златни медала. Как премина състезанието? Конкуренцията сериозна ли беше?

Здравейте! Състезанието приключи много по-успешно отколкото очаквах. Станах шампионка в две дисциплини (400м и 400м с препятствия). И в двете дисциплини постигнах лични рекорди. Конкуренция винаги има. Със сребърната и бронзовата медалистка на 400м. гладко бягане разликата във времената ни беше по-малка от 1 секунда.

-Спомняш ли  си кой беше момента, в който разбра, че спорта е твое призвание и че си наистина добра?

Моментът , в който за пръв участвах в дисциплината 400м с препятствия и станах национална шампионка. Момичетата, с които се състезавах бяха с 3 години по-големи от мен.

-Как започна да се състезаваш? Кой те откри за спорта?

Интереса ми към спорта запали учителката ми по физическо възпитание и спорт във втори клас. Предложи ми да участвам в крос, който се провежда в Пловдив. Първата ми изява беше спечелването на 2-ро място, което ме амбицира и доказа, че аз мога да постигна и повече. Така се породи и моето желание за участие и завоюване на победи. По- късно в годините започнах да тренирам в спортен клуб ,,Тракия – 96 Пловдив“. По една щастлива случайност попаднах на треньорката Йорданка Аризанова, на която искрено благодаря! Под нейните наставления станах национална шампионка в държавни първенства. От началото на 2018година тренирам в спортен клуб ,,Актив 2013 ”. Но продължавам да тренирам при същата треньорка.

kristina

-Ти си един от най-добрите лекоатлети на България. Колко труд и усилие са необходими за достигнеш такова ниво?

Определено са необходими много усилия, лишения и тренировки. В момента тренирам по 10-11 пъти в седмицата. Единствения ми почивен ден е в неделя, но ми е напълно достатъчен.

-Имало ли е момент в който да се замислиш да се откажеш?

Имала съм трудни моменти, както всеки спортист, но никога не съм си помислила да се откажа. Да тренирам това е нещо,което обичам, а човек когато обича, колкото и да е трудно не би се отказал.

-Имали състезание, което няма да забравиш?

Всяко едно състезание е оставило ,,следа” в съзнанието ми, но може би състезанието, което няма да забравя е Световното за младша възраст . То се проведе в Кали, Колумбия през 2015година. Това за мен беше една изживяна мечта, да се състезавам с най-добрите в света.

-Кой е човекът, оказал най-силно въздействие на формирането ти като личност и спортист?

Най-силно въздействие на формирането ми като личност и спортист са оказали семейството ми и моята незаменима треньорка -Йорданка Аризанова. Също така и самия спорт изгради моя характер, направи ме по-силна и ме научи да не се отказвам колкото и трудности да има пред мен.

kristina

-Разкажи ни малко повече за Кристина Борукова. Какво обичаш да правиш в свободното си време?

-Аз съм едно обикновено спортуващо момиче, което се бори за мечтите си докрай. Спорта отнема много от свободното ми време, но когато имам такова обичам да го прекарвам с приятели.

-Какъв е личния ти рекорд до момента и до къде желаеш да стигнеш в кариерата си?

Личният ми рекорд в дисциплината 400м с препятствия е 59:86, а на 400м гладко бягане- 56.06 секунди. Не мога да бъда конкретна до къде искам да стигна в спортната си кариера. Искам да бъда достойно представяваща България на международни състезания в дисциплината 400м с препятствия .

-Искаш ли да пожелаеш нещо на нашите читатели?

Да вярват в себе си, да се борят за мечтите си и да знаят, че всичко е възможно!

  • Plovdiv Town- град Пловдив

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Кристина Борукова говори за любовта към спорта, личните си успехи и мечти
4.1 от общо 9 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!