kristina

Кристина Борукова е една от младите надежди на българската лека атлетика. Предтои ѝ първа година в ПУ „Паисий Хилендарски” със специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание”. Изключително упорита и отдадена на спорта тя не спира да ни прави горди с успехите си. Представяме ви интервюто, което тя даде пред Plovdiv Town след като завоюва два златни медала на Националния шампионат по лека атлетика.

-Здравей, преди две седмици приключи Националният шампионат по лека атлетика за мъже и жени, на който завоюва два златни медала. Как премина състезанието? Конкуренцията сериозна ли беше?

Здравейте! Състезанието приключи много по-успешно отколкото очаквах. Станах шампионка в две дисциплини (400м и 400м с препятствия). И в двете дисциплини постигнах лични рекорди. Конкуренция винаги има. Със сребърната и бронзовата медалистка на 400м. гладко бягане разликата във времената ни беше по-малка от 1 секунда.

-Спомняш ли  си кой беше момента, в който разбра, че спорта е твое призвание и че си наистина добра?

Моментът , в който за пръв участвах в дисциплината 400м с препятствия и станах национална шампионка. Момичетата, с които се състезавах бяха с 3 години по-големи от мен.

-Как започна да се състезаваш? Кой те откри за спорта?

Интереса ми към спорта запали учителката ми по физическо възпитание и спорт във втори клас. Предложи ми да участвам в крос, който се провежда в Пловдив. Първата ми изява беше спечелването на 2-ро място, което ме амбицира и доказа, че аз мога да постигна и повече. Така се породи и моето желание за участие и завоюване на победи. По- късно в годините започнах да тренирам в спортен клуб ,,Тракия – 96 Пловдив“. По една щастлива случайност попаднах на треньорката Йорданка Аризанова, на която искрено благодаря! Под нейните наставления станах национална шампионка в държавни първенства. От началото на 2018година тренирам в спортен клуб ,,Актив 2013 ”. Но продължавам да тренирам при същата треньорка.

kristina

-Ти си един от най-добрите лекоатлети на България. Колко труд и усилие са необходими за достигнеш такова ниво?

Определено са необходими много усилия, лишения и тренировки. В момента тренирам по 10-11 пъти в седмицата. Единствения ми почивен ден е в неделя, но ми е напълно достатъчен.

-Имало ли е момент в който да се замислиш да се откажеш?

Имала съм трудни моменти, както всеки спортист, но никога не съм си помислила да се откажа. Да тренирам това е нещо,което обичам, а човек когато обича, колкото и да е трудно не би се отказал.

-Имали състезание, което няма да забравиш?

Всяко едно състезание е оставило ,,следа” в съзнанието ми, но може би състезанието, което няма да забравя е Световното за младша възраст . То се проведе в Кали, Колумбия през 2015година. Това за мен беше една изживяна мечта, да се състезавам с най-добрите в света.

-Кой е човекът, оказал най-силно въздействие на формирането ти като личност и спортист?

Най-силно въздействие на формирането ми като личност и спортист са оказали семейството ми и моята незаменима треньорка -Йорданка Аризанова. Също така и самия спорт изгради моя характер, направи ме по-силна и ме научи да не се отказвам колкото и трудности да има пред мен.

kristina

-Разкажи ни малко повече за Кристина Борукова. Какво обичаш да правиш в свободното си време?

-Аз съм едно обикновено спортуващо момиче, което се бори за мечтите си докрай. Спорта отнема много от свободното ми време, но когато имам такова обичам да го прекарвам с приятели.

-Какъв е личния ти рекорд до момента и до къде желаеш да стигнеш в кариерата си?

Личният ми рекорд в дисциплината 400м с препятствия е 59:86, а на 400м гладко бягане- 56.06 секунди. Не мога да бъда конкретна до къде искам да стигна в спортната си кариера. Искам да бъда достойно представяваща България на международни състезания в дисциплината 400м с препятствия .

-Искаш ли да пожелаеш нещо на нашите читатели?

Да вярват в себе си, да се борят за мечтите си и да знаят, че всичко е възможно!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.