Чакъров: Будителите се познават по делата

0
3786
Чакъров: Будителите се познават по делата
Снимка: Любомир Чакъров

Интервю с Любомир Чакъров, председател на сдружение “Аз обичам Пловдив”. Да извадим доброто от всеки човек – това е най-голямото предизвикателство.

                – Г-н Чакъров, според Стоян Омарчевски – министър на просвещението на България в периода 1920 – 1923 година, „първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и за я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Правим ли го днес?

                -Важното е всеки от нас и знае миналото, което с много труд, саможертва и любов сме постигнали като нация, за да съществуваме днес. Защото без нашето славно минало няма как да имаме велико бъдеще. Въпреки това обаче не трябва да забравяме, че ние живеем днес. Не бива да се опияняваме от това, което сме постигнали, нито да се губим в това, което мечтаем да бъдем. А да бъдем! Затова ние, заедно с хората, които ни подкрепят, създаваме и популяризираме доброто като инициатива. Да грабне сърцата на нашите съграждани и да ги обедини в кауза, която да ги пробуди към човечността.

                –Г-н Чакъров, българинът свързва просветата най-вече с училището и университета. Но не трябва ли да надгражда знанията, които те му дават?

.               – Не трябва да разграничаваме образованието от самоусъвършенстването, а да подтикваме хората всеки ден да научават съпреживяват нещо различно, което да ги облагородява.

Дълбоко в себе си всеки един от нас е будител, който може да поведе другите напред. Пътят на самоусъвършенстването е единственият, по който можем да добавим стойност към духовността на обществото.

                –Г-н Чакъров,-аква стойност добавяме, празнувайки Хелоуин, вместо Деня на будителите?

                -За нас като граждани на европейската столица на културата Пловдив 2019 е важно да разчупим закостенялото си мислене и да приемем различното, без да забравяме да пазим своето. Трябва да се радваме, че има все повече млади хора, които са активни в този ден, без значение какъв празник празнуват. Чрез нашия личен пример ние трябва да насочваме тези млади хора да откриват своето призвание и да творят. Така, както са го правили великите българи през годините.

Чакъров: Да извадим доброто от всеки един човек – това е голямото предизвикателство днес.

                Пловдивчани ви познават като активна личност, която популяризира историята на града. Откривате ли себе си сред младото поколение будители?

                -Будителите трябва да бъдат лидерите на нашето време. Те не се налагат, те биват избирани от хората, защото в „най-тъмните“ времена дават светлината, която ни води напред.    

Г-н Чакъров, но на нашия съвременник, пък бил той и будител, е трудно да се съизмери с личности като Ботев, Вазов или Паисий…

                Не се меря с великите българи, а се уча от тях. Бих желал повече млади хора да следват примера на Левски – най-изявеният наш обществен будител, който ни призовава „Не думи, а дела!“. Защото истинските будители се познават по делата и преди 150 години и днес!

Честит празник!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3.8 / 5. Брой гласове: 4

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.