Следващите три години са много важни за Пловдив както в икономическо, така и в културно отношение. Предстои ни да се подготвим за Европейска столица на културата, да я посрещнем, а после и да я затвърдим и доразвием. Точно затова започваме новата рубрика „На пейката на PlovdivTown“, в която ще ви представяме индивидуални разговори с някой от кметовете на пловдивските райони. С тях си говорим за това как ще се развие районът през следващата година, какви проекти са одобрени, следва да бъдат одобрени и вкарани в действие.

Представяме ви втората част от интервюто ни с кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров, който е роден на 5 юни 1975 г. Завършва Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ специалност Математика. Той е вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо и виден спортист. Политическата си кариера започва като заместник-кмет на район „Централен“, а от 2011-та г. е кмет на район „Тракия“. Благодарение на неговите и на екипа му инициативи, районът се превърна в един от желаните за живот комплекси, а парк Лаута се преобрази от страшно и опасна място в предпочитано за разходки и отдих. Г-н Димитров е и кметът, който на всеки 3 март раздава български знамена на живущите в района.

Сега с него говорим за събитията, които ще радват жителите на район „Тракия“ през 2018-та година.

-Г-н Димитров, разкажете ни какви събития могат да очакват пловдивчани на територията на парк „Лаута“.

От доста време сме се доказали като добри организатори. Знаете, че „Народен събор Пловдив“ няколко години подред печели многобройна публика на територията на парк „Лаута“. И тази година ще организираме събора на 12-ти и 13-ти  май, което ще бъде разширено откъм дейности. Освен старите мероприятия, ще се включат над 3000 участници от различни самодейни читалища, организации и състави, пристигащи от близко и далече. През двата дни ще може да се видят народни борби, училище за музикални инструменти, народни песни и танци и много други събития.

Няма да пропуснем и „Пловдив мези“. Той ще се проведе два пъти в годината. Едната дата е в края на май, а другата в началото на септември. Ще гостуват представители на различни музикални стилове от балканските държави. Ще има за всеки по нещо – рок, сръбска музика, българска естрада. Оказа се, че в парка музиката звучи изключително добре и до сега не сме имали проблеми с живущите наоколо.

Ще повторим и изданието на School Rock fest, организирано от Stage 51.

-Паркът много се промени в последните години, но все още се намира някой друг вандал, който да направи поражение. Ще вземете ли някакви допълнителни мерки за защита на зелената площ?

Имайте предвид, че паркът се превърна в място, където гражданското общество е силно изразено. Когато миналата година бяха счупени барбекютата, в 08:00 часа сутринта ми позвъни телефона. Аз знаех кой ми звъни и за какво. Постоянно получавам информация какво се случва в парка от различни граждани. Освен, че гражданското общество е много силно, в парка са монтирани над 24 камери, постоянно минават патрули от Общинска охрана и полицията. Пази се наистина много добре, но все пак е гора с много растителност. Опитваме се да я разредим. Където е възможно да не е храсталак. Опитваме се да превърнем централната алея в една урбанизирана част, където хората да ползват фитнеса, детските площадки, барбекютата, пейките, трасето за тичане на крос. Стремим се гражданите да се чувстват спокойно в парка. Работим постоянно с ОП „Градини и паркове“. Може би трябва да създадем още една бригада, което смятам, че можем да реализираме като дейност до година.

-Какви други събития ще се проведат в район „Тракия“, които не са на територията на парка?

Едно от силните събития в района е откриването на велосипедния сезон на 31-ви март. Очакваме Йордан Йовчев да е с нас за пореден път. Ще тръгнем от кметството в 10:00 часа с над 1000 велосипеда, ще обиколим района и ще раздадем много награди в парк „Лаута“.

Отделно продължаваме с вече превърналото се в традиция поощряване на отделните блокове, които сами се грижат за предблоковото си пространство, превръщайки го в китни градини. И в предишните години награждавахме тези блокове в топлите месеци, и тази година няма да пропуснем да почетем труда на гражданите.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.