Театърът е онзи храм, в който се случват чудеса. Независимо дали са в сграда, в клуб или на улицата. Храмът може да приеме много причудливи форми и всички до една ценни. От години Европейска нощ на театъра завладява различни градове из различни държави, а България не е изключение.

Началото на културния форум поставя французойката Елеонора Роси. Нейната идея за театрални чудеса дебютира в Хърватска през 2008 година, а от 6 лета България също е включена в него чрез Нощ на театрите. Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“. Тази година те включват в празника на изкуството градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Бургас, Хасково, Благоевград, Димитровград, Смолян, Шумен, Добрич, Плевен, Велико Търново, Кърджали, Сливен и Симитли.

В Пловдивския акцент са включени Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър Пловдив, Bee Bop Café и Cinema City в мол Пловдив. Началото на фестивала се поставя на 13-ти ноември, а представленията по дати и часове са както следва:

13.11.2018 от 18:30 ч. – „Малкият Пучи“ – премиера на Театър Реплика в Bee Bop Cafe, с вход свободен

17.11.2018 от 11:00 ч. – „Чук и пук“ на Държавен куклен театър Пловдив, с билети

17.11.2018 от 19:00 ч. – „Дебелянов и ангелите“ на Драматичен театър Пловдив в Голяма зала, с билети от 10 лв.

17.11.2018 от19:00 ч. – NT Live: Макбет British Council България в Cinema City

И докато Драматичен театър Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив са добре познати на пловдивската публика, то Театър Реплика привлича вниманието ни. Зад него стоят Ованес Торосян, Милко Йовчев, Боряна Пенева, Благой Бойчев, Ирина Андреева, Ивайло Драгиев и Милена Ерменкова.

„Малкият Пучи“ е авторски моноспектакъл на Ованес Торосян, затова в Bee Bop ще видим само него, където с чувство за хумор ще ни разкаже и покаже съдбата на малкия, отритнат от системата и обществото човек, в търсене на собствения си късмет и щастие. Трудна задача към себепознанието, но такава, от която никой не бива да се отказва.

Това ще е премиерата на „Малкият Пучи“ и като комплимент към града, входът ще е свободен за посетители.

„Работя по този текст почти от 6 години – започвах го, спирах, след това продължавах, творческият процес не беше лек. За тези години и аз самият се промених, пораснах и преосмислих много заложени в текста сюжетни ходове“ – разказва Ованес Торосян, който в „Малкият Пучи“ е освен главно действащо лице, автор и режисьор на текста.

Ако трябва да сме честни и четирите избора на представления ни се струват чудесни. Нощ на театрите предлага от всичко по малко, а на какво ще се отдадете е право на личен избор, но тук грешни избори няма. Дали ще се потопите в приказния свят на детските царства, ще станете съпричастни на Шекспирова трагедия, ще опознаете малкия човек или мисловно ще изпушите по цигара с Димчо Дебелянов преди смъртта му, едно е сигурно – емоциите ви ще ескалират, а душата ви ще ликува.

И за тези, които предпочитат постановката на Драматичен театър Пловдив, ви припомняме за какво да се подготвите.

„Дебелянов и ангелите“ – призракът на постановките на Драматичен театър Пловдив

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.