Общината дава ресторант Марбея под наем за 55,13 лв.

0
73695
Общината дава ресторант Марбея под наем за 55,13 лв.
Снимка: Facebook

Общината дава под наем ресторант „Марбея“, срещу сумата от 55,13 лв. на месец. Предложението за отдаването под наем отпадна от гласуването на състоялата се сесия на Общински съвет. На съветниците им се предлагаше да дадат зелена светлина на Община Пловдив да подпише за 10 години договор, след провеждането на търг с тайно наддаване. Зад старта на процедурата следяха наематели на прилежащи терени и павилион в близост до ресторанта.

Всичко звучи прекрасно, ако наемната сума не беше 55,13 лв. на месец, не се правеше по терлици и извънредно. Явно с настъпването на летния сезон, общината беше решила да подари поредното общинско бижу срещу жълти стотинки. Под маската на обществено полезна дейност, щеше да се развива друга – търговска дейност. В повечето случаи предоставените общински помещения се превръщат в търговски обекти, от които се печелят хиляди левове, на гърба на пловдивчани.

Подобен е случая с Граждански клуб, който се намира в сърцето на Старинен Пловдив. Там под презумпцията за развиването на гражданското общество, се въртят кебапчета и се лее бира. Защото имотът е даден на гражданско сдружение в обществена полза, за него се плаща сумата от 112, 50 лв. на месец. В приземното помещение обаче ,се вихри бурна ресторантьорска дейност, а въпреки явните нарушения кметът, Здравко Димитров (ГЕРБ), продължава да си затваря очите.

Общината дава ресторант Марбея под наем за 55,13 лв.
Снимка: plovdivcitycard.com

Как да си вземем евтин имот от общината под наем?

Според представената документация, цялата процедура се стартира от едно заявление. В него може да напишете своето намерение, без да имате приложен план, концепция, бюджет и визия. Внасяте своето предложение към Здравко Димитров (ГЕРБ) и стартирате процедурата. Ако сте организация, която е регистрирана в обществена полза или по закона за спорта, то получавате специални условия за ползването на общинския имот – 0,50 лв. на квадрат. След това преминавате през кръг съгласувания на вашето предложение от ресорните зам.-кметове. При положително становище, от тяхна страна, вашето предложение стига до Общински съвет и се гласува на сесия.

Изключително просто и лесно. Необходимо е обаче, да имате симпатиите на управляващото мнозинство в общината. Дали е възможно един простосмъртен човек да се сдобие с къща в Стария град или заведение на Гребната. Да, прави сте – невъзможно е без политически гръб! Затова няма нито последващ контрол, нито последици за хората, които уж взимат общинските имот за обществена дейност, а реално извършват търговска такава. По този начин те не само, че ощетяват бюджета на общината, но и убиват доверието на хората в обществените и спортните организации. Благодарение на връзките си с управляващите, бизнесмените минат между капките, получавайки апетитни имоти за години напред. А от своя страна те връщат определено ресто кеш.

По този начин се управляват общинските имоти в Пловдив. Апетитните от тях се дават на близки до управляващите, срещу ресто или подкрепа в бъдещи избори. Другите се дават на обществени организации, които замаскират търговската си дейност. Имотите в лошо състояние се дават за настаняване на социално слаби хора или се оставят без поддръжка, докато не се срутят сами. Изоставени без грижата от общината срутили се имоти, се предлагат за продажба на ниски цени, отново на приближени до управляващите хора. И така се затваря цикълът на общинските имоти.

Общината дава ресторант Марбея под наем за 55,13 лв.
Снимка: Facebook

Защо ни правят на балъци?

От Община Пловдив ни правят на балъци, защото не са свикнали да има гражданско общество. Да има хора, които да следят за направените предложения, да бранят обществения интерес и то абсолютно безкористно. Това е шах и мат за администрацията, която е свикнала да се договаря със своите противници и да им дава нещо да захлебят. Както при случаите с медиите, първо пишат негативни статии за вас, после се обръщат към вас с предложение за абонамент на месец.

Свикнали да си „плащат“, днес управляващите са в тотален шок, защото от другата страна няма обратно предложение. Има ясно заявена позиция за опозиция на безумията, които се случват в Пловдив. И ето тук е моментът на разделителните линии между гражданските активисти. Някои от тях седят на скута на общината и чакат задача, а други се борят срещу властта. Когато ги натиснете по някоя болна тема, дори и придворните опозиционери, започват да защитават господари си.

По това ще ги познаете! Те са тъжната основата на действителността в България. Докато едни се опитват да променят града, техните другари по кауза, започват да работят срещу тях. Защото не мога да оставят, някой друг, да им вземе каузата, парка, инициативата, тепето, Гребната или нещо подобно в техния район. Ето така общината си отглежда удобна опозиция. Такава която да мълчи и изпълнява политически задачи, а срещу своята лоялност да получава някой друг евтин казус.

От години така се подменя дневния ред на обществото и те спират да вярват в промяната. Онази, която изкара хората на протест през 2020 г. От тогава насам, постепенно хората се отдръпват от фалшивите и провъзгласили се лидери. Защото човек се съди по делата, а не по плюнките, които хвърчат от устата му. Бъдейки нащрек, не трябва да спирате да дебнете властта. Защото без истинско гражданско общество сме обречени да останем и без бъдеще.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 54

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.