Общоградско почистване: Евтин PR за милиони левове

0
14936
Общоградско почистване: Евтин PR за милиони левове
Снимка: Facebook

Здравко Димитров – Зико (ГЕРБ) даде старт на общоградско почистване на Пловдив. То предизвиква, нас гражданите, сами да си почистим града, въпреки че плащаме милиони за чистотата на Пловдив. Отделно, Община Пловдив има подписан договор за „ВЪНШНА УСЛУГА“, която да събира и извозва боклука на Пловдив. По този начин, от джоба на пловдивчани излизат меко казано милиони, а града продължава да тъне в боклуци и мръсотия.

За да не бъдем голословни ще отворим проектобюджета на Община Пловдив за 2022 г. Там намираме бюджета на ОП „Чистота“. Проектобюджета предвижда, предприятието да получи сумата от 29 387 961 лв. за 2022 г. От тях 8 881 944 лв. са за заплати, 2 001 137 лв. са за осигуровки и допълнително 17 377 543 лв. за издръжка на дружеството. Община Пловдив е предвидила и сума за допълнително възнаграждение на персонала в размер на 490 237 лв.

Така за общоградското почистване пловдивчани вадят общо 29 387 961. Заплатите, осигуровките, издръжката и допълнително възнаграждение представляват 98% от бюджета на предприятието. Останалите 637 100 лв. отиват за придобиване на техника. В тези 29 387 961 лв. не влиза и предстоящия 10 000 000 лв. кредит за придобиване на техника и ремонт на базата.

Отделно фирма „КМД“ ЕООД ни струва общо 50 000 000 лв. Фирмата спечели голямата обществена за боклука на Пловдив през 2019 г. Предизборно кмета Иван Тотев избърза да приключи процедурата. Така той даде почистването на града, като „ВЪНШНА УСЛУГА“, в следващите 5 г. А това означава, че от джоба на пловдивчани, годишно излизат допълнително по 10 000 000 лв., което прави общата сумата за общоградско почистване на 39 387 961 лв. за 2022 г.

Общоградско почистване: Евтин PR за милиони левове
Снимка: prosprot.bg

Кой седи зад общоградското почистване на боклука?

Зад фирма „КМД“ ЕООД, седи търговското дружество „ЕВРОКОНСУЛТ 2007″ АД. Според „Търговски регистър“, като действителен собственик на дружеството е вписан Атанас Кирилов Търев. Той притежава 80% от „ЕВРОКОНСУЛТ 2007″ АД, което е 100% собственик на „КМД“ ЕООД.

Според публикация в местен вестник, Атанас Търев е изградил своето състояние от боклука на Пловдив. Името на шампиона, по висок скок, става известно около фирмата „ЕКО ГЛОБАЛ“. Тога дружеството събираше отпадъците на Пловдив и метеше улиците срещу бюджет, който е извън икономическите формули на нормална печалба. В последствие се появи и Екозаводът, чийто златните потоци, скараха двамата съдружници – Атанас Търев и Петър Станчев. Към момента общата стойност на Екозаводът достигна грандиозната сума от 42 000 000 лв.

Синът на Атанас Търев – Кирил, стана известен през 2020 г. с шумен среднощен купон в едно от заведенията на Деан Найденов. Въпреки наложения вечерния час, заради епидемичната обстановка, рождения ден на Кирил Търев се вихреше до ранни зори. По сигнал на гражданин, патрул на 06РПУ – Пловдив няколко пъти беше изпратен, но глобени нямаше. Затова бяха наказани шефа на 06РПУ и патрулните полицаи. Вследствие глобите им бяха отменени от съда.

Зад групата на ЗС „Александър Стамболийски“ в Пловдив седи името на Спас Панчев. Той също стана известен с изключването си през 2018 г. от парламента група на „БСП за България“. Тогава изтъкнатите причини бяха, че в Пловдив, неговите общински съветници работят с ГЕРБ. Това беше недопустимо за ръководството на коалицията, която ги отстрани от парламентарната група.

Общоградско почистване: Евтин PR за милиони левове
Снимка: Община Пловдив

Ленински съботник с томбола и награди

Общоградското почистване в Пловдив заприлича на „Ленински съботник“. Явно споменът към онова време се завръща в Община Пловдив. Начело със зам.-кмета по екология – Анести Тимчев, който е бивш Първи секретар на Димитровския комсомол преди 1989 г. Той е един от моторите на  ГЕРБ старейшини в Пловдив и от години насам е изключително верен на Здравко Димитров (ГЕРБ).

Опитът да се предизвика позитивен имидж на пловдивската управа удари на камък. Общинската администрация, зам.-кметовете, кметовете по райони и самият Димитров, атакуваха полянките срещу томбола от 250 награди. Явно в носталгията към Бай Тошо е скрито и основното оръжие на общинските PR агенти. Те искаха да ни покажат, че Здраво Димитров (ГЕРБ) е човек от народа. Както той, така и неговият лидер Бойко Борисов, говорят просто, действат бързо и затова си мислят, че хората ги приемат близко до тях. Но Пловдив не е червен и носталгия няма.

Въпреки огромния медиен ресурс, специално подготвени фланелки, награди, ефектът е нулев. Защото очакванията на администрацията са нереалистични. Зам.-кмета Тимчев очакваше над 70 000 човека да излязат на общоградско почисване, но бройката и се оказа съвсем символична. Реалността обаче, е че 41 576 982 лв. от данък битови отпадъци, който Община Пловдив ще събере за 2022 г. От тях 39 387 961 лв. ще изхарчи за почистване, сметоизвозване и поддръжка на чистота в Пловдив. Общината ще изтегли 10 000 000 лв. заем за нова техника и реконструкция на ОП „Чистота“ и ОП „Паркове и градини“.

На фонът на огромните разходи и данъци за чистота, правенето на евтин PR е обида към разумните граждани. Вместо фанфари, ръкавици и чували, работата на кмета е да ръководи Община Пловдив и нейните структури. Общоградско почистване би било излишно, ако Димитров (ГЕРБ) беше извършил реформа в администрацията. Но вместо да се плюнчи по медиите, да обясни, защо КПКОНПИ и Икономическа Полиция са взели в общината.

Общоградско почистване: Евтин PR за милиони левове
Снимка: Любомир Чакъров

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 26

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.