Отрова поставена на Хълм Бунарджика в Пловдив

Отровата се абсорбира бързо в организма на домашния любимец и бързо влияе на мозъка и гръбначномозъчната течност.

0
2074
Снимка: Любомир Чакъров

Отрова е намерена днес на територията на Хълм Бунарджика в Пловдив. В горната част на хълма до фитнес площадката са открити кутии с кучешка храна. Двете пластмасови кутии от маргарин са съдържали гранули натопени в антифриз.

Както е известно едно от най-употребяваните смеси за отравяне на животни е комбинацията между антифриз и гранулирана храна.

Защо антифризът, като отрова е толкова опасен?

Етиленгликолът не е опасен сам по себе си, но той става токсичен след като се метаболизира и причинява тежка бъбречна недостатъчност. Етиленгликолoвата токсикоза е често фаталена, ако не се лекува в рамките на първите осем часа. Антифризът се резорбира бързо от храносмилателната система и неговите съставки увреждат туболите на бъбрека и организма бързо изпада в състояние на ацидоза и нефротоксикоза. Всъщност, около 80% от кучетата с бъбречна недостатъчност, вследствие на отравяне с антифриз умират. За съжаление много собственици не разбират кога техните домашни любимци са консумирали антифриз. Те често стават наясно с проблема, когато техните домашни любимци покажат симптоми на бъбречна недостатъчност – омърлушеност, повръщане и липса на уриниране.

Клинични признаци на отрова

Отровата се абсорбира бързо в организма на домашния любимец и бързо влияе на мозъка и гръбначномозъчната течност. В резултат на това домашният любимец може да прилича на “пиян” в рамките на 30 минути до 12 часа след поглъщането на отровата. Острата бъбречна недостатъчност се развива в рамките на 12-24 часа при котките и 24 – 36 часа при кучетата.

Други признаци, които може да се проявят при отрава с антифриз са:

  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Повишена жажда;
  • Летаргия и депресия;
  • Лоша координация напредваща до кома.

Какво да направите, ако Вашият домашен любимец е приел антифриз?

Времето е от решаващо значение, защото лечение започнато 24 часа след поглъщането на отровата, често е безсмислено. Затова веднага се свържете с нас на страницата за Контакти, за да можем максимално да сме Ви полезни. Ние препоръчваме да се опитате да предизвикате повръщане на Вашия домашен любимец, като му дадете кислородна вода разредена 1 : 1 с вода. Това особено е належащо, ако току-що сте видели Вашия домашен любимец да консумира отровата.

Ние с колегите от Plovdiv Town – град Пловдив, няма да останем безразлични. Не бъдете безразлични и Вие! Включете се Гражданската подписка за подобряване на условията за домашните ни любимци в Пловдив!

Може да свалите подписката тук ➡️ https://goo.gl/RKBc17 ⬅️ или да се подпишете и online тук ➡️ https://goo.gl/ABM4QR ⬅️

Проследите цялото развитие на темата от тук:
https://www.plovdivtown.com/
1️⃣ – https://goo.gl/mtNGdf ⬅️
2️⃣ – https://goo.gl/6ucNXx ⬅️
3️⃣ – https://goo.gl/qxkcRn ⬅️
4️⃣ – https://goo.gl/NNZSkg⬅️ 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.