Петиция за опазване на деца и домашни любимци

Петицията за опазване живота на деца и домашни любимци в Пловдив събра над 1600 подписа!

0
164
Петиция
Снимка: Любомир Чакъров

Петиция за опазване живота на деца и домашни любимци в Пловдив събра над 1600 подписа, а групата Домашни любимци в Пловдив е вече с над 700 члена!

1600 вече са подписалите се в електронната петиция за опазване здравето и живота на деца и домашни любимци в града под тепетата. Тя е провокирана от зачестилите случаи на разхвърляна отрова и отровени домашни любимци в непосредствена близост до детски площадки и паркове в различни райони на Пловдив. Това каза в интервю за Дарик радио един от създателите й Юлияна Мишовска, която е стопанин на 8-месечен джак ръсел.

Последният случай е преди три дни в парк Бунарджика, където до един от фитнесите на открито бяха открити гранули, напоени с антифриз. Заради навременната реакция на стопаните са спасени две кучета, съобщи Марина Ангелова, която има шоколадов лабрадор на две години и половина. Тя призова, когато има подобни случаи, освен в социалните мрежи, да се подава сигнал и до полицията, за да се задействат компетентните институции.

Общината трябва да направи анализ на ситуацията, да прецени каква е гъстотата на кучетата в града, за да има равномерно разпределение на контрола, заяви Любомир Чакъров, чийто домашен любимец е кръстоска между бигъл и руско гонче. Най-важното е да има постоянен диалог между общинската администрация и гражданите, допълни той. По думите му тези отрови са опасни не само за кучетата, но и за малките деца и дивите животни.

Целите на тази петиция са няколко: осигуряване на видеонаблюдение и осветление на ключовите места за отдих и разходка на домашни любимци, поставяне на табели с обозначения за събиране на кучешки екскременти, вкл. и контейнери за тази цел, засилване на физическата охрана на местата за отдих чрез осигуряване на патрулни и цивилни екипи, ограничаване свободната продажба на отровни вещества в агро и зоо аптеките, както и засилен контрол от страна на отговорните органи, поради високата степен на опасност спрямо населението, домашните и диви животни.

Тази петиция е препратена и до кмета на Пловдив Иван Тотев, районните кметове на общината, както и до някои общински дирекции и неправителствени организации. В интервю за Дарик радио кметът на район „Централен“ Георги Стаменов беше категоричен, че основен приоритет в работата му през 2019 г. е облагородяването на тепетата и парковете в тях. Сред задачите на кметството са осигуряване на повече осветление и поставяне на видеонаблюдение, което ще помогне в превенцията при поставяне на отрова за домашни любимци по паркове, градини и клетки за кучета.

Автор: Кирил Кирилов

Може да свалите подписката тук
➡️ https://goo.gl/RKBc17 ⬅️
или да се подпишете и online тук
➡️ https://goo.gl/ABM4QR ⬅️

Проследите цялото развитие на темата от тук:
https://www.plovdivtown.com/ 🇧🇬
1️⃣https://goo.gl/mtNGdf ⬅️
2️⃣https://goo.gl/6ucNXx ⬅️
3️⃣https://goo.gl/qxkcRn ⬅️
4️⃣https://goo.gl/NNZSkg ⬅️
5️⃣https://goo.gl/R6jx4n ⬅️

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.