biblioteka

Народната библиотека “Иван Вазов” – Пловдив представя в Хелзинки, Финландия, своята изложба “Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи: образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека”.

Helzinki

Изложбата е по повод сто години от установяването на дипломатическите отношения между България и Финландия и се провежда в дните от 28-ми април до 28-ми май.

Финландия придобива своята независимост в края на 1917 година, когато т.нар. Независим сенат, предвождан от Пер Евинд Свинхувуд, внася предложение в парламента за обявяване на независимостта на страната и новата суверенна държава да е със статут на република. На 6-ти декември депутатите го гласуват. На 31-ви декември, по настояване на Сената, правителството на Ленин официално признава новата държава, последвано от тези на Франция, Швеция, Германия, Австро-Унгария, Гърция, Дания и Норвегия, а година и половина по-късно – от САЩ и Великобритания.

Финландия, първоначално, е била неразделна част от Швеция за 700 години, но през 1809 година Швеция е загубила Финландия във война с Русия. Като самостоятелна част от Русия, Финландия започва да се развива, за да се превърне в реална страна. Желанието да стане независима държава довежда до обявяването на независимостта ѝ през 1917 година във вълните на Руската революция. Новият ѝ статут е признат първо от Русия, а след това и от други държави, България е сред първите.

През настоящата 2018 година с поредица от събития честваме стогодишнината от дипломатическите отношения между Финландия и България. След Хелзинки изложбата ще гостува в Талин, Естония.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.