biblioteka

Народната библиотека “Иван Вазов” – Пловдив представя в Хелзинки, Финландия, своята изложба “Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи: образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека”.

Helzinki

Изложбата е по повод сто години от установяването на дипломатическите отношения между България и Финландия и се провежда в дните от 28-ми април до 28-ми май.

Финландия придобива своята независимост в края на 1917 година, когато т.нар. Независим сенат, предвождан от Пер Евинд Свинхувуд, внася предложение в парламента за обявяване на независимостта на страната и новата суверенна държава да е със статут на република. На 6-ти декември депутатите го гласуват. На 31-ви декември, по настояване на Сената, правителството на Ленин официално признава новата държава, последвано от тези на Франция, Швеция, Германия, Австро-Унгария, Гърция, Дания и Норвегия, а година и половина по-късно – от САЩ и Великобритания.

Финландия, първоначално, е била неразделна част от Швеция за 700 години, но през 1809 година Швеция е загубила Финландия във война с Русия. Като самостоятелна част от Русия, Финландия започва да се развива, за да се превърне в реална страна. Желанието да стане независима държава довежда до обявяването на независимостта ѝ през 1917 година във вълните на Руската революция. Новият ѝ статут е признат първо от Русия, а след това и от други държави, България е сред първите.

През настоящата 2018 година с поредица от събития честваме стогодишнината от дипломатическите отношения между Финландия и България. След Хелзинки изложбата ще гостува в Талин, Естония.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.