Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната

0
110
Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната
Снимка: gradat.bg

Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната, като успяха да съберат над 1000 подписа за по-малко от няколко часа. След начало на разгорещена дискусия в залата и кратка пауза, от администрацията се отказа от предложението да използва парите за бул. “Северен”.

Историята започна в 18:00 ч. вечерта, когато от организаторите се свързаха с нас, с молба да помогнем. Преди 1 час бяха създали петиция, която имаше около 300 подписа. Решихме да се включим, защото още миналата година ние ги подкрепихме в гражданската им подписка за запазване на хуманитарния профил на гимназията.

След молбата сглобихме публикацията Пловдив срещу орязването на парите за Хуманитарната. Успяхме да я разпространим през няколко от социалните мрежи и достигнахме до над 10 000 човека. От тях 553 се подписаха в подписката. Много пловдивчани се включиха и в споделянето на петицията, а вечерта късно се създаде и събитие.

Пловдивчани, разума и властта

Около 9:00 ч. в деловодството на Община Пловдив беше внесено официално предложението за отказ на администрацията от орязването на парите. От организаторите, бяха изпратили и копие от входящото писмо до общинските съветници. Каузата за училището беше подкрепена първо в зала от Веселка Христамян.

Тя изчете входираното искане то пловдивчани пред Общински съвет, администрацията и гледащи сесията на живо граждани във Facebook. След прочетеното предложение се оформи сериозна дискусия, дали е толкова належащо да бъдат взети парите. В подкрепа на идеята се изказаха и Николай Радев, Слави Георгиев и Ивелин Парасков.

Въпреки техните изказвания в зала, от страна на администрацията идеята за отнемането на парите беше най-силно подкрепена от зам.-кмета по образование Стефан Стоянов. Включително в защита се изказа и зам.-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната
Снимка: bnr.bg

До последно се усещаше нежелание от страна на администрацията да се вразуми от пловдивчани. Към напрегната обстановка в залата се добави и протестиращи родители на учениците от гимназията. Поради задълбочаващия конфликт между съветниците и администрацията се поиска почивка от няколко минути.

След възобновяване на сесията кметът поиска думата и от името на администрацията оттегли искането. Мотивите за стъпката назад от администрация е неразбирателство от страна на пловдивчани. Според него, за да се запази спокойствието се оттегля идея и се изваждат предвидените парите от бюджетните промени.

Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната
Снимка: PlovdivTown

Пловдивчани с всеобща победа

Победата на гражданите над администрацията е доказателство, че в Пловдив има гражданско общество. В града има останали хора, които вярват в образованието, като основен приоритет за Пловдив. Трансферирането на средства от образование към пътно строителство е неприемливо. Колкото и да ни убеждават от администрацията, че и с по-малко средства ще се справят до края на годината и няма да са нужни всичките заложени в момента.

На тази теория пловдивчани не повярваха, защото политиците обичат да обещават. Да, но за съжаление обещаното, не е като даденото. Затова по-добре парите да са по предназначение, а не да ги търсим в последствие. В това се крие и победата на гражданите.

Сега повече от всякога се нуждаем от приоритети, които да ни обединяват, в името на доброто. Да започнем да мечтаем отново за обща цел и идея, която да начертае пътя на града ни в следващите години. Последната кауза обединила пловдивчани беше Европейската столица на културата 2019, но изпълнението и остави дълбоко усещане на разочарование.

Въпреки накърненото чувство за неуспех, е необходимо да мечтаем. Защото нашите деца и възрастни родители имат нужда от нас да постигнем съгласие по следващата тема, която да ни обедини. А каква по-добра тема от престоящият градоустройствен план на Пловдив.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.