Пловдив се обединява около каузата да си върне родината

0
73
Пловдив се обединява около каузата да си върне родината
Снимка: Photo Studio Pixel - Николай Сивкин

Пловдив се обединява в следващия голям протест на 23 юли от 18:30 ч.

Пловдив е доказан първенец през годините в развитието на гражданското общество. На 16.07.20 г. градът под тепетата доказа, че заедно не е само бивш слоган на Европейската столица на културата, а принцип на обществено самосъзнание.

Следвайки примера на столицата, следващият голям протест ще се състои на 23 юли от 18:30 часа пред сградата на Общината. Негови организатори са гражданският активист Асен Костов и Гергана Николова, които се обединиха, за да съберат всички недоволни от политическата ситуация в страната.

Разговаряме с друг активен член на протеста – Любомир Чакъров за целта на гражданската инициатива, за надеждите на протестиращите и за бъдещето.

Снимка: Личен архив

– Г-н Чакъров, какви са основните искания на протестиращите в Пловдив?

Основните искания на протестиращите в Пловдив не се разграничават от общонационалните. Те са оставка на главния прокурор и оставка на Министерски съвет. Ние, в града под тепетата, сме били многократно инициатори на промяната. Заставаме в подкрепа на общонационалните искания на българските граждани, които излизат всеки ден в цялата страна.

– Смятате ли, че влиянието на гражданското общество е достатъчно, за да накара правителството да подаде оставка?

Вярвам, че силата на гражданското общество, особено в Пловдив е в неготово обединение. На сградата на Народното събрание пише „Съединението прави силата!“, което трябва да бъде наш общонационален принцип на мислене и действие. Голяма част от народа иска незабавна оставка на главния прокурор и Министерски съвет. Дали желанията на обществото ще бъдат изпълнени, е въпрос на мъжка постъпка, защото винаги властимащите трябва да се вслушват в хората.

Снимка: Photo Studio Pixel – Николай Сивкин

– В началото протестите започнаха с философията за безпартийност. В последствие обаче наблюдавахме как различни партийни организации „яхнаха“ протестите.

Протестът е общонационален и безпартиен. Това е нашата мисия и цел, да не се допускат партийни функционери да „яхнат“ гражданското недоволство в Пловдив . Ние отчитаме смелостта на представители да организират акции и да се изправят пред несправедливостта на властта. Но от друга страна имаме и резерви към тях, защото са вече участвали в управлението или имат тежко политическо минало. Затова ние, гражданите, заставаме с нашите лица, за да не допуснем гражданското недоволство да се превърне в предизборна кампания на политическите структури в нашата родина.

Снимка: Photo Studio Pixel – Николай Сивкин

– С какво се различават събитията от днес с тези от началото на 90-те и 2013-та?

Събитията през 90-те, 2013 година и днес са доказателство, че има будно гражданско общество и то иска промяна. В началото промяната беше за демокрация, която извоювахме. През 2013-та за сваляне на слялата се държава с една политическа партия, а днес се борим с мафията, която вече си има собствена държава. Затова тази битка и не само в Пловдив, трябва да остане общонационална и гражданска, без партии. Защото където се говори за политика, промяната е трудно осъществима.

– Да речем, че се постигне желаният резултат. А после накъде?

За мен промяната е вече тук, защото виждам хората, които излизат всеки ден в цялата страна. Необходимостта да се поеме отговорност за безобразията остава да видим чрез подаването на оставка на главния прокурор и Министерски съвет. Очаквам властимащите да се вслушат в хората на улицата и час по-скоро да се откажат от правото да управляват и да се тръгне по пътя на промяната.

Искам да завърша с една мъдра мисъл, която гласи: „Една птичка пролет не прави, но без първата птичка няма и пролет“. Затова вярвам, че да излезеш на площада, на улицата и да подкрепиш промяната е въпрос на личен избор и обществен дълг, защото ние в Пловдив трябва да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

Източник: MediaCafe.bg

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.