Двойката бели жирафи са забелязани в резерват в Източна Кения. Животните с рядък цвят на кожата са гледка, която наистина си заслужава да се види. В клипа се виждат майка и дете жирафи, които страдат от рядката генетична болест левцизъм, водеща до загуба на пигментация на кожата.

Въпреки невъзможността да произвеждат цветен пигмент, жирафите и другите животни, страдащи от левцизъм не се сблъскват с генетични недостатъци, които да пречат на оцеляването им. Белият им цвят обаче може обаче да привлече нежелано внимание от страна хищници като лъвове и хиени.

white giraffes
Снимка: Educate, Inspire, Change

Жирафите с рядък цвят на кожата били за пръв път забелязани от местни граждани, които се свързали с еколози. Когато учените пристигнали на мястото, се оказало, че двата жирафа били изключително спокойни и въобще не се притеснявали от присъствието на хората.

В секцията за коментари под видеоклипа в социалните мрежи, зрителите изразяват загриженост, че широко разпространените образи на животните и тяхното местоположение могат да ги направят по-привлекателни за бракониерите.

След появата на белите жирафи персонала на Национален парк Тарангире се грижи да гарантира безопасността на жирафите от набези на бракониери.  За момента няма сведения бракониери да се опитвали да хванат или убият редките животни.

Източник: Educate, Inspire, Change

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.