Стихове изрисувани с графити в Пловдив

Поезия от стигохе ще бъдат изрисувани чрез графити в Пловдив, благодарение на революционна технология на 32 места в нашия град.

0
Стихове изрисувани с графити в Пловдив
Снимка: Медиа Кафе

Стихове от поети ще бъдат поставени благодарение на революционна технология в Пловдив. Те ще са 32 на брой, като думите ще бъдат изобразени чрез графитно изрисуване.

За първи път в Европа: Графити с революционна технология ще бъдат поставени на 32 локации в Пловдив

‘’Европа в Капки Поезия’’ е идея на Телевизия ММ и се осъществява съвместно с екип от пловдивски художници за гостите на Европейската столица на културата 2019

Графити по революционна технология ще бъдат представени за пръв път в Европа като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 по проект на първата музикална телевизия в България „ММ“.

Те ще се виждат само когато вали или се намокрят и ще се разградят сами до 10 седмици, след като са положени.

Стихове изрисувани с графити в Пловдив
Снимка: Медиа Кафе

На 32 локации в града пловдивски екип от графити художници ще напръска със специална течност предварително изготвените шаблони със стихове от песни за проекта „Европа в капки поезия“. Събитие с такъв мащаб, с използване на иновативния спрей, се прави за първи път в Европа. До момента с тази технология са осъществени проекти в Америка и Австралия.

Откъси от стихове от текстове на емблематични изпълнители и песни на 28-те държави-членки на ЕС. Част от надписите са на езика на съответната страна. Българските текстове ще бъдат най-много – 5, а три от тях са избрани от зрителите на първата музикална телевизия в България – „MM“, по чиято идея е оригиналния проект. Повечето от стиховете, които ще откриете по улиците на Пловдив, са на едни от най-обичаните и популярни изпълнители на Стария континент, както и на нови таланти от страните от Европейския съюз. Технологията е екологична и напълно безвредна.

Задачата за графичното изпълнение на проекта е възложена на художничката Симона Кожухарова, а екип от пловдивски артисти, начело с Димитър Механджийски–Stern, ще осъществява логистиката и полагането на надписите на място.

Стихове изрисувани с графити в Пловдив
Снимка: Медиа Кафе

Идеята на „Европа в Капки Поезия” е да предизвика усмивките на хората в забързаното ежедневие и да разнообрази градския пейзаж в най-различни точки на Пловдив. Ще има игри в социалните мрежи, чрез които публиката ще трябва да открива надписите, да познава езика, държавата или изпълнителя, да се отбелязва от съответното място и да печели награди.

Проектът „ЕВРОПА В КАПКИ ПОЕЗИЯ’’ ще се осъществи на три етапа през цялата 2019 г., (зимен, летен и есенен), като стартът се очаква в края на януари и ще бъде обявен допълнително. Подкрепен е от местни и национални медии, българския и международен бизнес, дипломатически представителства на страните членки от ЕС и техните културни институти, с партньорството на младежкия портал Медия Кафе и националният сайт за графити в България – Графити БГ

Телевизия ММ е първата музикална телевизия в България, създадена през 1997г.в София. След прекъсване от 7 години, медията e отново в ефир с нова визия и концепция, насочена за всички, които обичат хубавата българска и световна музика.Телевизия ММ е и първата онлайн телевизия в България с излъчване 24 часа, 7 дни в седмицата.


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.