Стихове изрисувани с графити в Пловдив

Поезия от стигохе ще бъдат изрисувани чрез графити в Пловдив, благодарение на революционна технология на 32 места в нашия град.

0
54
Стихове изрисувани с графити в Пловдив
Снимка: Медиа Кафе

Стихове от поети ще бъдат поставени благодарение на революционна технология в Пловдив. Те ще са 32 на брой, като думите ще бъдат изобразени чрез графитно изрисуване.

За първи път в Европа: Графити с революционна технология ще бъдат поставени на 32 локации в Пловдив

‘’Европа в Капки Поезия’’ е идея на Телевизия ММ и се осъществява съвместно с екип от пловдивски художници за гостите на Европейската столица на културата 2019

Графити по революционна технология ще бъдат представени за пръв път в Европа като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 по проект на първата музикална телевизия в България „ММ“.

Те ще се виждат само когато вали или се намокрят и ще се разградят сами до 10 седмици, след като са положени.

Стихове изрисувани с графити в Пловдив
Снимка: Медиа Кафе

На 32 локации в града пловдивски екип от графити художници ще напръска със специална течност предварително изготвените шаблони със стихове от песни за проекта „Европа в капки поезия“. Събитие с такъв мащаб,  с използване на иновативния спрей, се прави за първи път в Европа. До момента с тази технология са осъществени проекти  в Америка и Австралия.

Откъси от стихове от текстове на емблематични изпълнители и песни на 28-те държави-членки на ЕС. Част от надписите са на езика на съответната страна. Българските текстове ще бъдат най-много – 5, а три от тях са избрани от зрителите на първата музикална телевизия в България – „MM“, по чиято идея е оригиналния проект. Повечето от стиховете, които ще откриете по улиците на Пловдив, са на едни от най-обичаните и популярни изпълнители на Стария континент, както и на нови таланти от страните от Европейския съюз. Технологията е екологична и напълно безвредна.

Задачата за графичното изпълнение на проекта е възложена на  художничката Симона Кожухарова, а екип от пловдивски артисти, начело с Димитър  Механджийски–Stern, ще осъществява логистиката и полагането на надписите на място. 

Стихове изрисувани с графити в Пловдив
Снимка: Медиа Кафе

Идеята на „Европа в Капки Поезия” е да предизвика усмивките на хората в забързаното ежедневие и да разнообрази градския пейзаж в най-различни точки на Пловдив. Ще има игри в социалните мрежи, чрез които публиката ще трябва да открива надписите, да познава езика, държавата или изпълнителя, да се отбелязва от съответното място и да печели награди.

Проектът „ЕВРОПА В КАПКИ ПОЕЗИЯ’’ ще се осъществи на три етапа през цялата 2019 г., (зимен, летен и есенен), като стартът се очаква в края на януари и ще бъде обявен допълнително. Подкрепен е от местни и национални медии, българския и международен  бизнес, дипломатически представителства на страните членки от ЕС и техните културни институти, с партньорството на младежкия портал Медия Кафе и националният сайт за графити в България – Графити БГ

Телевизия ММ е първата музикална телевизия  в България, създадена през 1997г.в София. След прекъсване от 7 години, медията e отново в ефир с нова визия и концепция, насочена за всички, които обичат хубавата българска и световна музика.Телевизия ММ е и първата онлайн телевизия в България с излъчване 24 часа, 7 дни в седмицата.


Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.