Национален студентски дом е изграден през 1933 година на площад „Народно събрание“ в София. По локация и по значение се нарежда до други архитектурни и културни бижута като СУ „Св. Климент Охридски“, Народното събрание, сградата на БАН и храм-паметник „Св. Александър Невски“. Гарант за построяването му е бил Цар Борис III, а институциите, които са се съюзили за целта са Министерство на народното просвещение, Студентски клуб (, Граждански комитет за построяване здание на Студентския клуб в София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Свободен университет, Български национален студентски съюз, ОСО „Христо Ботев“, ОСО „Васил Левски“, списание „Студентски преглед“ и вестник „Студентска борба“.

За жалост, през 2001 година пожар опустошава част от Студентския дом, включително и сцената му, която на времето е била прощъпулник за много български творци. Сега, 17 години по-късно, Националното представителство на студентските съвети, студентски организации и състави към Дома захващат кампания по възстановяването на опожарените зали. Инициативата е само и единствено доброволна и с дарения. Първата стъпка към реновацията е да се почистят пространствата. Акцията ще се проведе на 20-ти октомври, а как може да станете част от доброволците, може да разберете тук.

По случай приключването на първия етап, на 27-ми и 28-ми октомври в творческите зали за първи път от 15 години насам ще се проведе арт фестивал, изпълнен с танци, театър, музика, работилници, както и дискусия, относно идеята и концепцията на кампанията за възстановяването на сцените на Национален студентски дом.

Веднъж след като почистването приключи, следва по-трудното – да се съберат средства, необходими за възстановяването на изгорелите творчески пространства. Проектът вече е изготвен от студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия – Ивайло Стоянов, Марин Маринов, Венцеслав Попов, Кирил Шопов, Стоянка Атанасова, Карина Дикова, Цветелина Пулева, Цветелина Димитрушева. За целта те прекарват три месеца във възстановяване на старите чертежи, тъй като в Националната агенция за приходите не разполагат с оригиналните. След като сградата придобие своята цялост и залите за академично творчество отново възвърнат своя блясък, те ще бъдат безвъзмездно предоставяни за ползване от цялата българска академична общност, както и на студентите от страната и чужбина.

Така академичният студентски живот ще се възроди от пепелта. Национален студентски дом ще е отново място, в което ще кипи култура, творчество, ще се обменя опит между различните университети, ще се образуват приятелства и колегиалност, както и едно светло бъдеще за нашите пораснали деца.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.