Национален студентски дом е изграден през 1933 година на площад „Народно събрание“ в София. По локация и по значение се нарежда до други архитектурни и културни бижута като СУ „Св. Климент Охридски“, Народното събрание, сградата на БАН и храм-паметник „Св. Александър Невски“. Гарант за построяването му е бил Цар Борис III, а институциите, които са се съюзили за целта са Министерство на народното просвещение, Студентски клуб (, Граждански комитет за построяване здание на Студентския клуб в София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Свободен университет, Български национален студентски съюз, ОСО „Христо Ботев“, ОСО „Васил Левски“, списание „Студентски преглед“ и вестник „Студентска борба“.

За жалост, през 2001 година пожар опустошава част от Студентския дом, включително и сцената му, която на времето е била прощъпулник за много български творци. Сега, 17 години по-късно, Националното представителство на студентските съвети, студентски организации и състави към Дома захващат кампания по възстановяването на опожарените зали. Инициативата е само и единствено доброволна и с дарения. Първата стъпка към реновацията е да се почистят пространствата. Акцията ще се проведе на 20-ти октомври, а как може да станете част от доброволците, може да разберете тук.

По случай приключването на първия етап, на 27-ми и 28-ми октомври в творческите зали за първи път от 15 години насам ще се проведе арт фестивал, изпълнен с танци, театър, музика, работилници, както и дискусия, относно идеята и концепцията на кампанията за възстановяването на сцените на Национален студентски дом.

Веднъж след като почистването приключи, следва по-трудното – да се съберат средства, необходими за възстановяването на изгорелите творчески пространства. Проектът вече е изготвен от студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия – Ивайло Стоянов, Марин Маринов, Венцеслав Попов, Кирил Шопов, Стоянка Атанасова, Карина Дикова, Цветелина Пулева, Цветелина Димитрушева. За целта те прекарват три месеца във възстановяване на старите чертежи, тъй като в Националната агенция за приходите не разполагат с оригиналните. След като сградата придобие своята цялост и залите за академично творчество отново възвърнат своя блясък, те ще бъдат безвъзмездно предоставяни за ползване от цялата българска академична общност, както и на студентите от страната и чужбина.

Така академичният студентски живот ще се възроди от пепелта. Национален студентски дом ще е отново място, в което ще кипи култура, творчество, ще се обменя опит между различните университети, ще се образуват приятелства и колегиалност, както и едно светло бъдеще за нашите пораснали деца.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Сцените на Национален студентски дом заживяват втори живот
1 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!