Съюз за Пловдив: „Пловдивчани не се чувстват включени в идеята за Пловдив 2019“

25 въпроса, зададени от гражданите на града са депозирани във Фондацията и Община Пловдив

0
209

В последните седмици недоверието към Общинска Фондация „Пловдив 2019“ е разклатено от страна на гражданите, партийните представители и обществениците. След първата статия на екипа ни, свързана със съдбата на ЕСК, продължаваме по темата, следейки мнението на всички тези, които изграждат града ни като това, което е – най-хубавият град, в иначе прекрасната ни държава. И защото вярваме в него, както и в труда на всеки замесен в заветната 2019-та, ще се опитаме да причислим и вас, нашите читатели, към проблематиката и начините ѝ за решаване.

След неодобрението на бюджета, който Фондацията поиска от Общински съвет, преди броени дни, днес се състоя закрита среща между представители на екипа, в лицето на Кирил Велчев, Радост Иванова и Гина Кафеджиян и членовете на политическата партия Съюз за Пловдив – Дани Каназирева, Евелин Парасков и актрисата Ивана Папазова. Миналата седмица партията обяви намерението си да се срещне с Фондацията и да зададат въпросите, на които гражданите на Пловдив искат да получат отговор. В рамките на три дни, над 1000 души са се ангажирали с инициативата, а над 100 въпроса са получени в социалните мрежи и на сайта си. От тях са се избрали общо 25, които са депозирани във Фондацията и Общината, а скоро се очаква и техния писмен отговор.

Всичко това се прави от Съюз за Пловдив, защото от партията смятат, че обикновеният гражданин не участват практически и теоретично в цялата инициатива за Пловдив – Европейска столица на културата.

„Властва всеобщото усещане, че работата на Фондацията не е приобщила максимално пловдивчани към концепцията за ЕСК. Дори не говорим за политиката и Общинските представители, сред които съм и аз, а за гражданите и творците – тези, които създават културата на града. Постфактум се представят проекти, които не се знае предварително по какви критерии се одобряват. Остава усещане за работа на тъмно. Не искаме да обвиняваме екипа на „Пловдив 2019“, защото те самите са способни  хора, но са длъжни да поемат отговорност и в малкото оставащо време да съумеят да възвърнат доверието на хората към тях. За жалост, те самите преминаха през много трудности и проблеми помежду си, които се отразиха и на резултатите. А покрай въпросите, които получихме, забелязахме, че много от хората са отчаяни и не вярват в ЕСК.  Ние ще помогнем на Фондацията както можем. Най-малкото ще бъдем проводник между нея и пловдивчани. Ще изискваме прозрачност, както и до момента сме правили, при взимането на решения от тук нататък, защото такава липсва.  За пример давам факта, че първия отчет, който ни се представи от Фондацията, ни се представи чак сега, което е недопустимо. А грешката за всичко това е както на Фондацията, така и на Общинска администрация.“, обяснява Евелин Парасков.

На днешната среща основният въпрос, който се е обсъждал е бил за бюджета за 2018-та година. Следва отговорите на 25-те зададени въпроса да бъдат предоставени в писмен вид, след което ще ги публикуваме и в нашата медия, за да видим реалния резултат от срещата между партията и Общинската Фондация.

Очаквайте продължение…

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.