Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.

0
218
Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.
Снимка: chakarov.eu

Фондация Пловдив 2019 се провалиха в почти всички инициативи с гръм и трясък. Културните визионери в лицето на бившия вече Кмет Иван Тотев и протежето му Кирил Вълчев – оглавило фондацията след като първия се оттегли от председателкото място сътвориха някои от най-големите гафове в областта на културата.

С големите проекти отдавна се е заела прокуратурата. След като не само пловдивчани, но и половината България скочи срещу спорните обществени поръчки. Кадрите на ГЕРБ организираха пошлото откриващо събитие, което донесе повече подигравки, отколкото слава и реноме на Пловдив.

Оказва се обаче, че култур-трегерите в общината и общинската фондация далеч не са ограничили съмнителната си дейност само до големите проекти, в които се въртят стотици хиляди левове, но на прицела им са и дори наглед невзрачни и малки дейности с бюджет под 10 хиляди лева.

Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.
Снимка: chakarov.eu

Фондация Пловдив 2019 историята

Като част от програмата на „Пловдив 2019“ за възраждане на Адата и пространствата около река Марица. От фондацията канят румънския визуален артист Кунд Копадж да бъде част от “Natura Statica“. Самият Кунд Копадж не участвал с проекта си в апликационните форми и не е преминал класирана пред комисията на общинската фондация. Той е поканен директно да бъде част от програма „АДАТА“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Кой обаче кани артиста и защо избира точно него – не е ясно?

Тук идва и първият съмнителен момент. Директната покана значи липса на всякаква документация, разчети и информация относно колко е струвал проекта на автора? Знае се обаче едно – румънеца е пратил списък с необходимите материали, който списък е бил изпълнен от служителите в общинската фондация. Освен спорната художествена стойност и реалната полза от проекта, остава и въпроса как са били разходвани средствата по него.

По неофициална информация, проекта е фактуриран на обща стойност от близо 25 хиляди лева. В тази сума са включени както дървения материал и дантелите, така и хонорара на артиста. Според бивши служители във фондация „Пловдив 2019“, около 15 хиляди лева са отишли за материалите – в най-голямата си част дървото, което служи за рамка.

Простота сметка показва, че всички цени са надути в пъти. Подобна е съдбата на много други проекти, които се случват в програмата АДАТА“ на Пловдив 2019. Всеки един от тях се случва извън апликационната форма – с пряко договаряне и покани от страна на общински служители към съответните автори.

Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.
Снимка: chakarov.eu

Фондация Пловдив 2019 и REstatica

Инициативите, свързани с Адата се оказаха провал, който обаче струваше над 150 хиляди лева на пловдивчани. Откриването на грандиозния проект „Natura Statica“ миналия септември събра едва половин дузина зяпачи, двама журналисти и самия автор. Може би и този казус щеше да потъне в морето от десетките скандали и съмнителни проекти, създадени от фондацията, ако творбата на румънския автор не беше намерила своя втори и много скъп живот.

Преди броени дни на същото място се появява поредната арт-инсталация. Причудливата форма е част от програма „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“. За направата на споделената градска мебел са използвани двадесет и четири дървени греди, преподредени по подобие на популярната игра с клечки микадо.

REstatica трансформира временна артистична инсталация, Natura Statica, част от програмата на „Пловдив 2019“ – резиденция Адата, в споделена градска мебел на брега на река Марица. Проектът рециклира двадесет и четири дървени греди, като ги преподрежда в огромно микадо.

Според визионерите от общинската фонадация „концепцията за кръговата икономика, при която остатъчните материали са основна част за производството на нови продукти и преосмислянето на река Марица, като зелено място за отдих са сред основните акценти, които REstatica цели да развие“.

Общинарите и културните дейци във фондацията обаче услужливо пропускат да споменат, че за проекта са платени 7450 лева. Казусът е повече от скандален, след като няма и един лев инвестиция в материали, а са използвани вече платените веднъж (при това на пъти по-високи цени) греди от инсталацията на Кунд Копадж.

Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.
Снимка: chakarov.eu

Пловдив 2019 за проекта

Текущия проект също е директно договорен от Фондация Пловдив 2019. За него няма обявявана обществена поръчка. Нито има каквато и да е документация, свързана с кандидатстване за получаване на общински средства. Което значи, че сумата от близо 7500 лева е единствено за хонорари на новите автори.

На практика Пловдив прави култура втора употреба. Тя обаче струва пъти повече отколкото би трябвало да е цената на рециклирането на вече ползваните материали. Проверка в няколко големи фирми за дървен материал го показва. Цената на 24 подобни дървени греди, в зависимост от вида на дървото, е между 250 и 410 лева.

Може би в подобни проекти се крие и причината. Вече шеста поредна година отчетите на общинската фондация „Пловдив 2019“ да са повече от постни. В тях да няма конкретни данни и цифри, колко пари и на кого са били платени за различните инициативи. Не само, че не успяха да преобразят градската сред. Те се превърнаха в  поредния паметник на корупцията в местното управление.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.