“DeFi” – новото чудо в крипто света

0
603

DeFi” или новото чудо в крипто света са така наречените децентрализирани финанси.

DeFi – чудо в крипто света или така наречените децентрализирани финанси са област в крипто света, която предоставя финансови услуги, използващи интелигентни договори. Те са автоматизирани изпълнителни споразумения, които не се нуждаят от посредници като банка или адвокат и вместо това използват онлайн блокчейн технология. След като вече знаем какво е “Биткойн” и криптовалути, сега ще разледаме и този интересен сектор от крипто света.

Между септември 2019 г. до сега, общата стойност, заключена в договорите за DeFi, се е увеличила от 2,1 милиона на 6,9 милиарда долара, като за последните няколко месеца ръста на сумите е в пъти по-висок спрямо периода.

Defi - децентрализирани финанси
източник: freepik.com
Началото на “DeFi


DeFi или така наречените децентрализирани финанси в по-голямата си част са изградени върху блокчейн мрежата Еthereum. Те са следващата стъпка в революцията в крипто света, започнала преди 11 години с “Биткойн”. Една област, в която тези децентрализирани приложения (dApps) са започнали, е търговията с криптовалута на децентрализирани борси (dex) като борсата “Uniswap”. Тези борси са изцяло без посредник, без никаква компания или друга институция, предоставяща платформата.

Финансови инструменти на “DeFi

DeFi” ви позволява да:

  • Взимате назаем и да давате заеми в криптовалути, за да печелите лихви, използвайки платформи като “Compound” или “Aave”.
  • Залагате на резултати от събития, използвайки “Augur”.
  • Създавайте и обменяйте производни на реални активи като валути или благородни метали на платформата “Synthetix”.
  • Да участвате в лотария без загуби в платформата “PoolTogether”, където всеки си връща парите и един щастлив участник печели всички лихви, натрупани в споделен така наречен “пай”.
  • Да купувате криптовалути, известни като “стабилни” монети, които са фиксирани към стойността на определена валута или стока. Например валутата “DAI” и “USDC” са обвързани с щатския долар.
    DeFi сектора понякога е известен като „Лего пари“, защото можете да подреждате свойте платформи и борси по начин, по който да увеличите максимално възвръщаемостта си. Например, можете да си купите стабилна монета като “DAI” и след това да я заемете (дадете на лихва) на платформата “Compound”, за да спечелите лихва, само като използвате вашия смартфон, без БАНКА, без посредник.
DeFi децентрализирани финанси
източник: freepik.com
Регулации.

Един от големите проблеми на новите технологии е добрата стара финансова система и нейните регулации. С цел да защитят своите граждани от новите “опасни технологии”, които предоставя крипто света, държавите се опитаха да направят всичко възможно за да спрат или забавят ръста на блокчейн революцията. Но това се промени.

През юли 2020г. Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) направи голяма промяна към приемането на
DeFi, като за първи път одобри фонд, базиран на крипто платформата Ethereum – проекта “Arca”.

Това е добре дошло и важно, тъй като едно от основните предизвикателства пред финансовите иновации е враждебната среда, създадена от архаични разпоредби, написани за една отминала епоха.

DeFi децентрализирани финанси
източник: freepik.com
Финансовите институции не искат да изпуснат новото чудо в крипто света “DeFi

Значителен фактор за вълната от огромни финансови потоци към DeFi е, че основните играчи се включват. Големи финансови институции започват да приемат DeFi и търсят начини за участие. Например 75 от най-големите банки в света изпробват блокчейн технологията, за да ускорят плащанията като част от Междубанковата информационна мрежа, ръководена от “JP Morgan”, “ANZ” и “Royal Bank of Canada”.

Големите фондове за управление на активи


Основните фондове за управление на активи също започват да приемат DeFi на сериозно. Най-известният “Grayscale” стана и най-големият крипто инвестиционен фонд в света. През първата половина на 2020 г. фондът управлява над 5,2 милиарда щатски долара крипто активи, включително 4,4 милиарда щатски долара “Биткойн”.

Ковид-19 срещу DeFi

Eфектът на Ковид-19 доведе до още по-ниски лихвени проценти в световен мащаб. Някои юрисдикции, като еврозоната, сега са с отрицателни лихвени проценти, а други като САЩ и Обединеното кралство биха могли да последват.

В този климат DeFi потенциално предлага много по-висока възвръщаемост на инвеститорите, отколкото банките и дори акциите с девиденти. Платформата “Compound” например предлага годишен лихвен процент от 6,75% за тези, които спестяват със стабилна монета “Tether”. Освен че получавате лихва, вие също получавате “Comp” койни, което е допълнителен бонус. В световен мащаб около две трети от хората са без банкови сметки. В този ред на мисли, всички, притежаващи смартфон могат да използват възможностите на DeFi и финансовите и инструменти за да печелят добра доходност.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.