Maratonec

Животът никога не е еднообразен! Един ден си мислиш: „Колко е скучен, нищо не се случва”, а утре така да се преобърне всичко наоколо, че сякаш никога не си живял същия живот.

Всички  преживяваме трудности, лични трагедии и болки, и всички имаме нужда от нещо, което да ни вдъхнови да продължим, въпреки трудностите.Какво е вашето нещо ? Можеби е хубава книга, приказен залез, пристрастяваща мелодия, хоби или някакъв вид спорт?

Моето вдъхновение, обикновено, са хората. Онези хора-личности, които са падали, ставали, отново падат, но винаги се изправят. Правят го за себе си, за близките си и защото знаят, че светът е така устроен и само това е начинът да успееш в него.

За да ви вдъхновя и да направя малко по-хубав деня ви, ще ви запозная с един такъв човек. Ще ви поставя в неговите обувки. Казва се Стоян и е любител маратонец. Участвал е в над 20 маратона, както на планински, така и на градски терени. Към своето житейско влечение стига след решението да промени начина си на живот.

 

„Бях с наднормено тегло, хранех се нездравословно, живеех нездравословно. Реших да направя нещо за себеси, да променя начина си на живот и така започнах да тичам.”

Maratonec

 

Тичането днес е неговата здравословна дрога, доставяща му необходимата доза адреналин, за да продължи да се занимава както със самото тичане, така и с всичко друго. Преди, обаче, да стигне до участие в маратони е изминал дълъг път, започващ с едно вдъхновение. Вдъхновение дошло от негов приятел.

 

„За тичането ме запали моят приятел Васил Ангилизов. Не се бяхме виждали от години и когато се срещнахме ми каза: „ Доста си надебелял”. Стана ми неприятно и реших да променя нещата! Поговорихме си и започнах да тичам заедно с него на Гребната база. В началото бягах само 5-10 километра, но всеки изминал път километрите се увеличаваха и толкова много ми хареса, че днес немога да спра. Васил ми запали искрата, даде ми силна мотивация. Ние още тичаме заедно и дори участваме заедно на маратони.”

 

Хобито, което Стоян си е избрал, променя много неща за самия него.

„Тичането,както и всички видове спорт, те калява, дисциплинира. Прави те по-мотивиран, по-издръжлив. Най-важното е да започнеш  да тичаш. Дали ще бягаш 2 или 20 километра, чувството е същото. Стига тези километри да са ти помогнали да преодолееш себе си и своите граници.

Maratonec

За едно състезание е необходима сериозна подготовка, свързана с хранене, физическо и умствено състояние, както и план.

„Плановете не се осъществяват напълно. Винаги тръгваш, ако не за победа, то поне за максимален резултат. Тръгваш с идеята да завършиш маратона и ако това не се случи, поради някаква причина – контузия или друго, чувството е неприятно. Случвало ми се е веднъж и чувството ме държа седмица след това.”

Най-запомнящият се маратон, на когото е участвал е планинското бягане около село Орехово. Това негово изживяване е доказателство, че със силен дух, истинска мотивация и желание, човек постига всичко, дори невярвани неща. По време на самият маратон, който е 110 километра, не съобразява екипировката си, слагайки стари маратонки. Тичайки маратонките се късат, влизат камъчета в обувките и му причиняват мазоли. В този момент избира да преодолее болката, да продължи да тича и да завърши състезанието.

Maratonec

Седмицата след състезанието си взима почивка и не работи и тогава всъщност осъзнава случилото се и какво му е коствало да завърши състезанието. И ни споделя една маратонска максима: „ Първите 100 километра от пътя се изминават с мозък и крака, а останалите със сърце”.

Той не се отказва тогава, няма да го направи и за в бъдеще. Стоян ще продължи да тича! Избира си все по-трудни и дълги трасета. Избира да преодолява собствените си прегради, като така се мотивира за всяко следващо състезание. Мечтае да се занимава професионално, но времето за това не му достига. Най-силният му мотив, обаче, е желанието да помага. Желанието, чрез постиженията си да запали искрата и на други хора, така както неговият приятел я запалва у него.

Стоян днес ще участва в Маратон Пловдив. Пожелава ме му успех! Само напред и само нагоре.

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.